Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 15:10 2 032 8

За първи път от 3 години България прави нещо подобно

  • северна ирландия-
  • българия-
  • национален отбор-
  • обрат-
  • ясен петров

За последно такова нещо се случва на 12 октомври 2018 година

За първи път от 3 години България прави нещо подобно - 1
Снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по футбол записа вчера победа с 2:1 срещу Северна Ирландия в мач от квалификациите за Световното първенство в Катар през 2022 година, но по-важното е, че този успех дойде след обрат.

Момчетата на Ясен Петров показаха борбеност и характер, за да заличат изоставането си след първото полувреме и да стигнат до една много сладка победа. Големият герой беше се казваше Тодор Неделев, който на два пъти прониза вратата на гостите, носейки втори успех на "лъвовете" в тези квалификации. Обратът беше първи за представителния ни тим от точно три години насам, когато по подобен начин надиграхме Кипър в турнира Лига на нациите, предаде БНТ.

Датата е 12 октомври 2018 година, а в София пристига отборът от острова на Афродита в мач от 3-ия кръг на надпреварата. До онзи момент нашите вече бяха записали победи срещу Словения и Норвегия и бяха в търсене на трети пореден успех. Мачът на националния стадион "Васил Левски" обаче не се развиваше по вкуса на нашия тим, след като гостите поведоха с гол в края на първата част на Григорис Кастанос. След почивката обаче хубави попадения на Кирил Десподов и Тодор Неделев помогнаха за пълния обрат и успеха срещу кипърците. По случайност Десподов и Неделев са и единствените двама футболисти от онзи двубой, които играха и при вчерашната победа срещу Северна Ирландия.

Говорейки за обрати, определено трябва да отдадем дължимото на "лъвовете" за показания характер вчера, тъй като в последно време българите рядко са успявали да се върнат в мачове от губещи позиции. Освен гореспоменатия мач срещу Кипър, в последните десет години историята помни един единствен случай, в който националният отбор е успявал да спечели мач, в който е допуснал първия гол. Това се случи в контрола срещу Нидерландия през 2012 година, когато насред Амстердам "лъвовете" обърнаха "лалетата" с голове от дузпа на Ивелин Попов и попадение на Илиян Мицански в добавеното време на срещата. В официална среща пък преди обрата срещу кипърците трябва да се върнем чак до 2009 година за последния случай, в който българския тим е успявал да заличи пасив. Тогава, в квалификация за Световното първенство в ЮАР, Черна гора ни повежда в София, но накрая нашите съумяват да спечелят с 4:1.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NnNn

    20 3 Отговор
    Пълна скръб са.

    Коментиран от #5

  • 2 ЧАЛМИТЕ ОТ КАТАР

    12 1 Отговор
    НАПРАВО ДА НОСЯТ КУПАТА У СОФИЯ

    Коментиран от #6

  • 3 Ганди

    13 3 Отговор
    Два красиви голове но случайни. Дълги години няма да има класиране на голям форум.
  • 4 Мим33

    9 3 Отговор
    Да,головете бяха хубави,но действително случайни....
  • 5 Толкова

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "NnNn":

    Да идва Бербатов да ни класира нали. С тези играчи как виждаш да станеш втори да играеш бараж и да се класираш. Трябват играчи които да играят в класни първенства. И не Михайлов не може да се обади на Абрамович и да каже не го вземай този е от ЦСКА.
  • 6 Мемори

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЧАЛМИТЕ ОТ КАТАР":

    На 12 октомври 2002 година "Васил Левски" се тресеше. 42 хиляди бяха в екстаз след головете на Стилян Петров и Бербатов. Малко преди това националният отбор бе сломил Белгия в Брюксел, а с победата над Хърватска с 2:0 оглави групата по пътя към последното класиране на голямо първенство. Президентът на Републиката Георги Първанов влезе в съблекалнята и поздрави играчите...

    Точно 19 години по-късно на 12 октомври 2021-ва националите отново играеха квалификация, а обстановката на националния стадион бе като в Дома на покойника. Часове по-рано България бе загубила един много по-важен мач. Поредният, но не и последен. В Зала 1 на НДК 241 делегати бяха прочели присъдата на футбола ни. Те проиграха съдбата на още няколко поколения млади момчета, които мечтаят да се занимават с футбол. Повечето от тези чичковци нямаха сили дори да стигнат до Националния стадион, за да видят обрата срещу Северна Ирландия. Преди точно 19 години те сигурно са подскачали като обезумели при гола на контузения, но стиснал зъби Бербатов, а сега дюдюкаха и го питаха кой е. И дори президентът Радев отказа да седне в ложите, за да не е близо до онези от тях, които по задължение бяха изпратени на стадиона, за да представляват новото, старо ръководство.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ЕвроЗона

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мемори":

    Подкрепям те във всичко казано!
  • 8 Подуямие

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мемори":

    Браво!