Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 16:00 1 586 0

УЕФА и ФИФА са пред сериозен конфликт

  • уефа-
  • фифа-
  • евро 2028-
  • мондиал

Организацията на предстоящите Световни и Европейски първенства може да се превърне в ябълката на раздора между двете организации

УЕФА и ФИФА са пред сериозен конфликт - 1
Снимка: Shutterstock

2028 г. чука на вратата и ако следваме досегашния развой на събитията, това се очертава да е годината на по-следващото Европейско първенство по футбол. Но в същото време ФИФА обмисля възможността за организиране на Световни първенства на всеки две години, а най-ранната, в която това може да се случи, е именно 2028-ма. Така двете най-големи международни футболни федерации биха могли да влязат в открит конфликт.

УЕФА стартира процедурата за избор на следващия домакин на шампионата от днес, като идеята е две страни да влязат в колаборация за целта.

ФИФА в същото време прави сериозно проучване на възможността за учестяване на Мондиалите, по идея на директора на глобалното развитие на футбол - Арсен Венгер.

Европейската централа също прави своите планове за подобряване на своя турнир и от 24, нациите които биха могли да се състезават за приза могат да станат 32.

Процесът по прием на кандидатурите за Евро 2028 ще приключи на 23 март 2022 г., а на 5 април имената на претендентите ще бъдат обявени. Окончателният избор за домакинството ще бъде обявен през септември 2023 г.

Президентът на УЕФА - Александър Чеферин, сподели пред Times, че европейските тимове биха отказали участие в Световно първенство на всеки две години, а на същото мнение са и колегите му от Южна Америка. Това на практика изключва всички досегашни световни шампиони в историята.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА