Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 17:22 3 123 31

Този Изпълком към БФС не трябва да изкарва мандата си

  • бфс-
  • конгрес-
  • нов изпълком-
  • изпълком-
  • борислав михайлов-
  • димитър бербатов

В противен случай основите на модерния футбол в България няма да бъдат поставени и в следващите 4 години

Този Изпълком към БФС не трябва да изкарва мандата си - 1
Снимка: БГНЕС

Дали преизбирането на Борислав Михайлов на Конгреса във вторник е законно ще реши съдът. Има основание да се вярва, че дните на Михайлов начело на БФС няма да са никак спокойни и може би са преброени.

Мнозина от нормалните във футболната ни общественост приеха преизбирането на Борислав Михайлов и компания (Лечков, Костадинов и т.н.) доста тежко, като - да, това е наистина нов тежък удар по българския футбол, но в крайна сметка няма как да не обърнем внимание на две положителна неща - едното съпътства, а другото е вид последица от Конгреса, провел се във вторник. Първо, Михайлов победи далеч от убедителното, и второ, от екипа на Димитър Бербатов и самия него дойде най-важното послание: "Няма да се откажем". Именно това бе най-важното след дългоочакваното вторнишко събитие - Бербатов и сие да заявят готовност да се борят, докато не преборят отровителите на българския футбол, а не да преминат в отстъпление като Любослав Пенев преди няколко години. А относно първото, чисто и просто яденето, пиенето и мисленето в дребни размери все още преобладава не само във футбола ни, а в целия наш обществено-политически живот.

Показателно беше, че кадърът на ДПС - Камен Костадинов, отново бе сред първите редици на Конгреса и, разбира се, бе от страната на хората, които ерозират футбола ни вече толкова много време. Странно е, но е факт - ДПС дава своя дан и във футболната ни деградация. Вече 16 години. Дали това ще продължи още 16 години зависи от всички, които обичат или поне имат някакво отношение към българския футбол и искат той да заприлича поне на средноевропейския - като в скандинавските страни например. Защото потенциала откъм талант го имаме, западноевропейски експерти са го констатирали, и то неотдавна.

Така или иначе, частично нов Изпълком към БФС има и докато го има, макар и дълбоко да се съмняваме, че той ще свърши нещо, трябва да бъде притискан да го върши.

Причината за това, че няма да се върши нищо градивно е свързана по-скоро с нежелание, отколкото с неможене. Защото ако са искали, но не са имали капацитета, можеха да се възползват от услугите на специалисти, които да свършат част от големите стратегически промени в българския футбол. А големите неща, които трябва да се свършат в българския футбол, не са чак толкова много. Дребните неща, касаещи всеобщия професионализъм, те са повече.

На първо време трябва да се вземе пример и да се наложи стратегия за развитие на детско-юношеския футбол. Нещо, което можеше да се направи много отдавна, нещо, което не изисква толкова много ресурс. В някои школи и сега се работи на прилично ниво (Славия, ЦСКА, Левски и Лудогорец), но явно и това не е достатъчно, защото България в момента няма играчи от ранга на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. А те от своя страна пък не са били от ранга на Стоичков, но бяха доста успешни в най-силните европейски първенства - английската Висша лига, испанската Ла Лига и немската Бундеслига.

След това е време БФС, клубове и всички останали заинтересовани страни да започнат да преговарят с държавата по всички аспекти, които ще благоприятстват изграждането на модерни бази и поне 7-8 модерни стадиона. В момента модерен стадион има само Лудогорец, но благодарение не само на възможностите на собственика си, но и на това, че общината в Разград помогна, а държавата не създаваше спънки. Докато например на ЦСКА от години се пречи всячески да има модерен стадион. И то не кой да е пречи, а именно държавата. В момента има някакво предизборно задействане, но такива проблясъчни раздвижвания и преди е имало.

А до момента, в който най-после имаме добра инфраструктура (след поне няколко години, ако се започне веднага), БФС или друг орган, който се занимава с първенствата, трябва сериозно да повиши критериите за състоянието на стадионите, на които се играе футбол. Няма да се посочват конкретни примери, за да избегнем обвинения в тенденциозност, но на ниво футбол не трябва да се играе повече.

Може би трябва и да се ограничи бройката чужденци в българските футболни клубове, чрез правило, което да действа временно. Това обаче е предмет на дискусия за тесни специалисти, които да преценят дали това ограничение ще е благотворно за футбола ни. В Русия преди време правиха нещо подобно и то не беше успешно в краткосрочен план.

Четвърто - БФС или Футболната лига, която менижира организирания футбол в България, трябва да гарантира честността на първенствата. Въпросът за честността е много проблемен за всичко у нас и има доста основания да смятаме, че в последните години доста от шампионатите не са решени не терена, а в разни офиси.

И на последно място, но не по важност, понеже този Изпълком към БФС няма да свърши нищо от гореспоменатото, той не трябва да бъде оставян да изпълни мандата си, защото в противен случай основите на модерния футбол в България няма да бъдат поставени и в следващите 4 години.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    28 3 Отговор
    Ще изкара мандата си само в пандиза !!! Боко и перуката в съседни килии .Само това ще удовлетвори народа и феновете !!!!

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Бобката

    13 3 Отговор
    Го гледам два дни и чак сега оценявам какъв майстор беше Баджо от ляво от дясно от де го хване му наниза две тупалки, а оня не знае ко прави на пет метра пред врата

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 123

    6 18 Отговор
    Голям рев :) :) :) Още ще плачкате! Хората не искат Примабалерината с Кривия нос :)
  • 5 123

    7 18 Отговор

    До коментар #2 от "Бобката":

    Бобката го знаем какъв беше и колко дузпи хвана на Световното и докъде стина България 1994 г.! :) Кажи сега дърводелец с кривия нос какво направи за България :)

    Коментиран от #8, #10, #27, #28

  • 6 ААА СМЯХ

    6 3 Отговор
    Ама занимавате целокупното общество вече полувин година,.. да ама баницата изглежда е дебела та да се откажат избраните
  • 7 Шопо

    4 2 Отговор
    Алкохолик !!!
  • 8 журналинио

    12 3 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Кажи от 1996 година какво стана? А от последните години? Как са терените? Едните пияни на терена други закъсняват от козметик. Ха ха.
    Щом за вас Бербатов е виновен за българския футбол то означава че сте спрели 1994г. Как се казва голмайстора на националният отбор бре?

    Коментиран от #11

  • 9 Така е

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "истина е":

    В устава пише "Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати".

    Присъстващите бяха 483, още в началото на конгреса бе заявено от Камен Костадинов, че за избиране на президент са необходими 242 гласа, а Михайлов има 240.

    Погледнете дори новия изпълком - отново президенти на футболни клубове и политически партии присъстват в него!
  • 10 Зрител

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Само да ти кажа, че няма спасена дузпа, има лошо изпълнена дузпа. Помним и намесите му на полуфинала и на мача за третото място. Факт е, че никой в Европа не си спомня за него като впечатляващ вратар. Имаше късмета да играе с едни отлични защитници пред него. Има един запомнящ се мач, срещу Щутгарт.

    Коментиран от #13, #30

  • 11 123

    5 14 Отговор

    До коментар #8 от "журналинио":

    И какво стана от 1996 г. Дойдоха едни мърльовци начело с Бербатов и България загина във футбола! Михайлов не е виновен, че Берболина, Мартинка и Стилиянка са куци коне :) А Берболина и сие наистина закъсняваха за тренировки, защото ходиха да си лакират ноктите :)
  • 12 Глас от Варна

    13 3 Отговор
    Отлична статия!
    Неграмотния фен на Левски, който троли тук, трудно ще я осмисли!
    Той си иска Бобито и това е!
  • 13 123

    3 12 Отговор

    До коментар #10 от "Зрител":

    Ами то и Бербатов и сие нямат вкаран гол, защото защитниците сами си ги вкарваха :) И е вярно, че никой не си спомня ка кривоногия Берболинчо, безличния Мартинчо и шизото Стилиянчо :)

    Коментиран от #16

  • 14 До БФС

    9 3 Отговор
    До БФС!
    Стига сте управлявали като не можете! Досегашното ви управление го доказа многократно!
    Никога досега в цялата история на държавата ни и футбола, националния ни отбор не е бил толкова жалък!
    Или така ви харесва?
  • 15 чиче

    12 3 Отговор
    РАЗЛИКАТА между вратар и президент на БФС Е КОСМИЧЕСКА.ВЪПРОСА ПРИ НЕГО ЗАЩО ФУТБОЛА ЗАТЪНА ТОТАЛНО.Защо В НЯКОЙ ОТБОРИ ИМА 1 ИЛИ 2 БЪЛГАРИ НА ТЕРЕНА.
    КАКЪВ ФУТБОЛ ЩЕ ПРАВИМ С ТУМБИ ЧУЖДЕНЦИ

    Коментиран от #24

  • 16 Зрител

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "123":

    Ти сериозно ли. Знаеш Бербатов в колко престижни класации на Висшата лига е попаднал.

    Коментиран от #17

  • 17 123

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Зрител":

    Разбира се, че е попадал! Оглави класациите "Най-крив нос", "Най-добро подвижно храстче", "Най-добрия куц кон сред футболистите" и ред такива :) :) Не му отричам заслугите :) :) :)

    Коментиран от #18, #25

  • 18 Зрител

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    Явно и ти като идола си, Бобката, обичаш да се черпиш. Голмайстор на Висшата лига, един от малкото вкарал пет гола в един мач, един от малкото с хеттрик срещу Ливърпул, два пъти шампион на Англия. Нещо ще кажеш ли.

    Коментиран от #19, #26

  • 19 123

    4 9 Отговор

    До коментар #18 от "Зрител":

    То затова ли в Англия никой не го помни :) Много е впечатляващ :) :)

    Коментиран от #29

  • 20 123

    2 11 Отговор
    Хайде Етрополци от с.Микре! :) Оставям ви за да не ме съдят за гавра с интелектуални трупове :)

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Аритметика

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Я кажи нещо за оня с четирите имена от Похуяне? Той си каза, че ще гласува за шефа си, а жена му няма да се кара с жената на шефа му, нищо че ѝ е шефка.
  • 22 Опа

    3 1 Отговор
    Майко мила!!! Егото ти е на световно ниво и без грам тиня. Схащаш ли? Продължавай да ръсиш глупости! то вас и с това няма да ви запомнят.
  • 23 Опа

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Майко мила!!! Егото ти е на световно ниво и без грам тиня. Схащаш ли? Продължавай да ръсиш глупости! то вас и с това няма да ви запомнят.
  • 24 Въпрос

    2 4 Отговор

    До коментар #15 от "чиче":

    Е хайде де ти кажи? Защо в ЦСКА има 2 титуляра единият от Литекси единият от школата на Левски и в лудогорец толкова? И защо Михайлов да е винивен? Защо не скачате на Ганчев? Защо не си вземете Бербатов в ЦСКА да ви оправи и да влезете в ШЛ като е толкова добър? Може ли продавач на гише да стане управител на фирма директно. Нека да натрупа малко стаж да покаже какво може тогава ще управлява.
  • 25 Най мързелив

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "123":

    И най-мързелив футболист.
  • 26 Финанси

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Зрител":

    Това негови заслуги ли са? Той и Божинов има тогава такива. И какво общо има ритането на топката с управлението на БФС? Кажи какъв управленски стаж има бил ли е директор, управлявал лу е финансии?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Само

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Дето мексиканците го направиха вратар, биха дюзпите в него, като излезе срещу топ мападател като Баджо му ги наниза със затворени очи от 20 метра от шево от десно вратата мноо широка. Немците няха 30+ и играеха последните си мачове, Аржентина беше без Диего.за шведите да не говорим къде го сложиха То Гошо вратарчето щеше да улови повече
  • 29 А ти кога

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    за последен път беше в Англия? И по какъв повод? Защото "никой не помни кой е Бербатов в Англия" си е доста голяма глупост. Доста! Че и от Ливърпул го помнят...
  • 30 Дамо припамням

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зрител":

    -къде игра след първенството Б.Михайлов, в коя английска дивизия - и къде и какво направи Бербатов. В коя дивизия, в кой отбор? Но сега не обсъждаме качествата им на футболисти - факт ли е, че футболът ни е в плачевно състояние? Факт. В такива случаи виновни са ръководителите . Затъването е през последните 15 години. Кой ръководи футбола през тези години?
  • 31 boyde

    0 1 Отговор
    Абе Здравков, абе Петре, прозрачен си и от далеч ти се виждат оранжевите вътрешности. А нещо да споменеш за тези поне 200-240 делегати, гласували за БМихайлов? Задраскал си ги с дебелия флумастер, като мецената си? Добра журналистическа практика, а?