15 Октомври, 2021 19:57 6 341 9

УЕФА променя правило за засада, след гола на Мбапе във финала на Лигата на нациите

  • уефа-
  • калиан мбапе-
  • лигата на нациите-
  • засада

Този случай от финала в Лигата на нациите показва, че въпросното интерпретиране на правилото за засада е в конфликт със самата идея на засадата

УЕФА променя правило за засада, след гола на Мбапе във финала на Лигата на нациите - 1
Снимка: БГНЕС

Странното правило, заради което беше зачетен голът на Килиан Мбапе във финала на Лигата на нациите, най-вероятно ще отпадне, съобщи директорът на комисията по съдийството към УЕФА Роберто Розети.

Той заяви, че казусът е бил обсъден и ще се търси начин за неговата промяна още на следващото събрание на Бордa на международната футболна асоциация (IFAB), който единствен може да променя правилата на играта.

В 80-ата минута на мача между Франция и Испания Мбапе реализира за 2:1, но дори на записите се вижда ясно, че той е в положение на засада при паса към него. По време на пътя на топката към нападателя обаче защитникът на испанците Ерик Гарсия се протегна и докосна кълбото, но не успя да го спре и то все пак стигна до Мбапе. Заради това докосване на Гарсия обаче всичко това вече се разглежда като две отделни ситуации: първата е от момента на подаване до играта на Гарсия с топката, а втората е от докосването на защитника до стигането на кълбото при нападателя. Правилото не е ново, а го има от около 8 години, но много рядко е влизало в практика.

"Този случай от финала в Лигата на нациите показва, че въпросното интерпретиране на правилото за засада е в конфликт със самата идея на засадата, която е да попречи на намиращ се зад последния футболист да придобие предимство заради позицията си", заяви Розети пред "Марка".

"Позицията на УЕФА е, че правилото за засада трябва да следва духа на играта. Вече се свързах с колегите си от ФИФА и ИФАБ, за да можем да намерим решение на проблема още на следващата ни сбирка", добави още специалистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хамилтон

    27 1 Отговор
    Правилата се тълкуват според Маврите.
  • 2 Последния Софиянец

    38 3 Отговор
    То всички видяхме още тогава че гола е от засада.
  • 3 ⚜️Просветен🙊

    52 2 Отговор
    Едно време , имаше ли играч зад защитата , засада и толкова! Сега с навлизането на тотото и залозите , за да могат по лесно да манипулират , измислиха пасивни засади , докосвания от защитници и какво ли не! Така винаги има вратичка да го нагласят както е угодно !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лилавите

    12 1 Отговор
    винаги са в в засада. Когато видиш , че прекрачват границата .....трябва да ги застреляш
  • 6 не сте прави

    5 10 Отговор
    Не виждам нищо ст5ранно в това правило. Ако защитник подаде на противников играч, то няма засада.

    Все едно футболист да центрира в аут, но преди да излезе топката някой от противниците да е докосне и става ъглов. Ако това ново тълкуване влезе в сила, то ще обърка цялата концепция на правилата.

    Колкото до засадите - трябва да се либерализира още това правило, не да се затяга. Даже може направо без засади.
    На кой му се гледа 90 минути без голове и с 20 засади?
  • 7 1917

    1 1 Отговор
    Предлагам да няма засада или да има линия на засада, както е при хокея!
  • 8 888

    0 1 Отговор
    Всъщност излиза, че е даден авантаж вместо нарушение за игра с ръка и съответно червен картон за спиране на голова атака. Ако е свирена засада преди играта с ръка от защитника казусът с докосването отпада, т.е. можеше с решение на видеоасистента да се сигнализира на съдията да отсъди засада преди всичко, това е по-ранното нарушение.
  • 9 Любомир

    0 0 Отговор
    ....искаш повече зрители???!!!!Махат тъпите засади и почват да валят голове!!!