Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 11:20 2 914 28

Господ е българин! 28 години от чудото на „Парк де Пренс“ (ВИДЕО)

  • българия-
  • франция-
  • футбол-
  • сащ '94-
  • сащ 1994

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат "петлите" и хвърлят в дива радост всички българи

Господ е българин! 28 години от чудото на „Парк де Пренс“ (ВИДЕО) - 1

Днес се навършват 28 години от може би най-великата победа на националния отбор по футбол на България. На 17 ноември 1993 година България победи с 2:1 Франция на "Парк де Пренс" и се класира на световните финали в САЩ 94.

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат "петлите" и хвърлят в дива радост всички българи.

Както е известно, Франция повежда в този мач след попадение на Кантона, но Костадинов с два невероятни гола ни донесе победата и класирането за САЩ.

Въпреки изминалите години няма как всеки един футболен фен да забрави тези мигове и най-вече второто попадение на Коща, което падна в 90-ата минута на срещата.

Всичко около и за този много велик момент в историята на футбола ни е написано и казано, но нека още веднъж да си припомним тези уникални моменти.

Франция - България 1:2

Голмайстори:
1:0 Кантона (32)
1:1 Костадинов (37)
1:2 Костадинов (90)

Франция: Лама - Десаи, Пти, Рош, Блан - Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80' Герен) - Папен (72' Жинола), Кантона.
Треньор: Жерар Улие

България: Михайлов - Кременлиев, Иванов, Хубчев, Цветанов (81' Боримиров) - Балъков, Лечков (81' Александров), Янков - Костадинов, Пенев, Стоичков.
Треньор: Димитър Пенев


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    23 0 Отговор
    Сега чудеса правят сърбите в Португалия.
  • 2 Бербатов

    24 1 Отговор
    Този невероятен,този фантастичен Боби Михайлов постави българският футбол на колене.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Бобката

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бербатов":

    Дай една ракия
  • 4 Тръц-пръц

    12 0 Отговор
    Актуалният Бог е сърбин,вижте как се разрева Кристиано оня ден,иийехууу...

    Коментиран от #7

  • 5 Пучо Капучо

    10 0 Отговор
    Тогава беше друго. Имахме играчи от времето на цоца. Играчи, които можеха много. Но и играчи, които впоследствие съсипаха футбола ни, като изключим Стоичков, Трифон /лека му пръст/и някои други футбалери от това поколение. Докопали веднъж властта Борислав Михайлов, Лечков и Емил Костадинов, се превърнаха в нарицателно за родния ни футбол. И колкото по-бързо се махнат тези тримцата от управата на БФС, толкова по-бързо ще се оправи футболната ни игра. А дотогава ще гледаме как Сърбия е на световно, как Македония ще играе бараж и т.н...

    Коментиран от #9

  • 6 БГ поговорка

    2 0 Отговор
    Господ дава, но в кошара не вкарва! Останалото си зависеше от вас!
  • 7 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тръц-пръц":

    Не е същото. Португалия отива на балотаж, а ние изхвърлихме Франция тотално.
  • 8 Михайлов

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бербатов":

    Поне не го предадох като Бербатов. Между впрочем той предаде и ЦСКА когато фалираше така че за него парите са неговият бог.

    Коментиран от #13, #25

  • 9 Фалит

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пучо Капучо":

    Ти май забрави че Стоичков фалира ЦСКА??? Това ако е супер да те фалират за да може да източиш клуба и да го дадеш на мафиот ОК.
  • 10 ще има и още

    2 0 Отговор
    Е, те точно по този повод отново да попитам: не е ли удачно националният ни тим да бъде закрит ? За да си спестим нови и нови позор и унижения. До по-добри времена...........
  • 11 Господ си е евреин

    4 0 Отговор
    Не забравяйте, в предишния мач, Франция-Израел 2:3.

    Коментиран от #14

  • 12 БАЙ Х@Й‼

    7 0 Отговор
    На времето с ПАЧИ пера са пишели ЗЛАТНИ мисли , сега със ЗЛАТНИ пера пишат ПАЧИ мисли ‼️ Преди години децата играеха футбол без пари , сега искат да си плащат от деца за да играят футбол ‼️ Цялото ЗЛАТНО поколение беше възпитавано и тренирано при лошия СОЦ ‼️‼️‼️ Сега вече години наред нямаме победа на футболните НАЦИОНАЛКИ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #20

  • 13 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Михайлов":

    Много хора удобно "забравят", че навремето и Балъков се отказа от националния отбор и се върна там, когато си тръгна Стоичков, но никой не го анатемоса, като Бербатов.... попето също се отказа - и той ли е "предател" или е пич?

    Коментиран от #18, #21

  • 14 БАЙ Х@Й‼

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Господ си е евреин":

    И не Господ ни прати френски съдия на полуфинала‼️ Имаше една изпусната реплика: " Абе кой ще гледа финал България-Бразилия!" ‼️
  • 15 минало

    2 0 Отговор
    заминало!Голям праз ....
  • 16 Да, горе долу оттогава се краде държават

    4 0 Отговор
    От 31 години насам се краде. Е, разултатът е налице.
  • 17 Истината

    2 4 Отговор
    Къде видяхте Стоичков в този мач?Звездите са други,а кюрда преписва всичко на себе си и за това стигнахме до тук.

    Коментиран от #28

  • 18 Михайлов

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Ти четеш ли какво пишеш? Има си йерархия не само във държавата и в бизнеса и във футбола. Един ритнитопко няма право да се меси на ръководството на БФС. Единствено може да има претенции към треньора, но той беше сменен. Бонев ходеше на крака да го моли, не го ли е срам.

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Михайлов":

    Ти да не си пил по обЕд бе?! Ква "йерархия", кви глупости? Кога Бербатов, като футболист е искал оставката на перуката? Иска я сега, а в момента не знам да е футболист! Навремето и Раев искаше "оставката" на Пенев и то преди СП във Франция, дори се отказа от националния отбор, но бързо размисли преди световното! Това също сиш "забравил", нали? Колкото до настоящето - Емо Костадинов, Лечков и перуката доказват как от любимец на нацията, само за няколко години можеш да се превърнеш в посмешище! За съжаление!

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ами факт - през "лошия" соц, когато започнаха да излизат навън още в края на 70-те години и ти над 28 г. възраст, веднага успяха да се наложат в отборите си, Ч. Цветков и П. Петков в Аустрия Виена, Желязков въ Фейнорд, много в Гърция, Португалия, Кипър... През 90-те години в елитните отбори на Европа и така до поколението на Бербатов! От "продукта" на демокрацията най-големите "звезди" Антов и Десподов ги върнаха без време средняци от Италия, някои кретат в посредствени отбори по серия Б, в Белгия... Не знам другаде къде има български футболисти! Дано да се промени това, но едва ли!
  • 21 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Балъков на издихания ни класира на последното ни Европейско Първенство , след което се отказа , и отбора просто рухна , щото вече нямаше играч от такава класа да връзва играта. От тогава само летим надолу.

    Коментиран от #23

  • 22 Михайлов

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    А защо се отказа тогава кажи го ясно никой не те разбира. Щом не е за пари за какво? Смениха се Матеус и Мадански и Пената. Защо не се върна при Любо страхотен треньор, кажи де?
  • 23 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    Не се излагай! Преди да се върне за квалификациите за ЕП 2004 г., Балъков се беше отказал от националния с мотива: "докато играе Стоичков, аз няма да играя за този отбор"! Ицо се отказа и Балъков отново цъфна в отбора! Много пиете по обЕд и бързо забравяте! Сега попето се отказа, ама всичко е ОК, не е "предател"! Раев се прави на интересен преди СП 94, отказа се и искаше да "уволнява" Пенев, но бързо се върна! Ицо също прави откази, но и той цъфна с цветя пред апартамента на Бонев! Само Бербатов "предател", че като се отказа от БФС нямаше с кой да се оправзават за загубите!
  • 24 Azz

    1 0 Отговор
    С голямата перучка начело следващите 28 години няма да се повтори....
  • 25 Бобката

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Михайлов":

    Само махмурлия не успях да фана на Баджо тупалките, излизам на полуфинал на пияна глава, кво правя на пет метра пред вратата и аз не знам, пък после как се вкарва от десения ъгъл с десния крак у лявото кюше и аз не знам
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 PE6OGOLF4E

    0 0 Отговор
    Б а с и....хора...,гледал съм го 1000пъти и винаги настръхвам...сега пак.!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.