1 Декември, 2021 20:15 3 190 11

Шлосери, заварчици и сервитьори получават лицензи за работа в професионални спортни клубове у нас

  • министерство на младежта и спорта

Министерството на младежта и спорта от години издава неправомерно лицензи

Шлосери, заварчици и сервитьори получават лицензи за работа в професионални спортни клубове у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на младежта и спорта (ММС) от години насам раздава лицензи на хора с най-различни професии и квалификации, за да ръководят най-различни спортни клубове. Проверка в Регистъра на спортно-педагогическите кадри към ММС показва, че редица треньори и инструктори не притежават нужните умения, за да развиват спортна дейност.

Справка в регистъра показва някои любопитни казуси, в които личат имената на хора, специализирали в кетъринг, шлосерство, заваръчна дейност и други далечни от спорта професии.

Да вземем за пример Христина Велизарова от Българската федерация по спортна акробатика. Тя изпълнява функцията на инструктор, въпреки че в документацията ѝ е описана единствено специалността „Кетъринг“.

Атанас Дончев пък е инструктор в Българската федерация по борба, когато има единствено диплома за агроном.

Има и няколко примера с треньори, работещи в елитни спортни клубове. Такъв е случаят на Веселин Великов, който е треньор във ВК Добруджа 07, но специалността, която е посочена в регистъра, е „Машинен техник“. Един от треньорите във ФК Ботев Пловдив пък ел. монтьор и неговото име е Стойко Цонов.

Понастоящем в Регистъра на спортно-педагогическите кадри към Министерството на младежта и спорта са регистрирани общо 6165 треньори и инструктори. По-голямата част от тях разбира се са хора с нужната степен на квалификация и богат опит в развиването на спортна дейност у нас и в чужбина. Има и такива с юридическо, икономическо и административно образование, но това са все умения, които се ценят високо, когато даден човек трябва да организира дейността на съответния спортен клуб.

Ето и списъка с други имена, местоработата и квалификацията на хора, които открихме, че не би следвало да се занимават професионално със спорт:

  • Стальо Сталев - треньор в Боксов клуб Хасково, специалност „Автомонтьор“
  • Сашо Йовков - треньор в Българската федерация по волейбол, специалност „Археология“
  • Георги Киряков - инструктор в Българската федерация по ски, специалност „Битов техник“
  • Николай Голчев - треньор в Българската федерация по скокове с батут, специалност „Готвач“
  • Димитър Тачев - помощник-треньор в Боксов клуб Добруджа, специалност „Двигатели с вътрешно горене“
  • Христо Стоянов - треньор в Спортен клуб по борба „Ангел Гочев“, специалност „Дървообработване“
  • Димитър Стоилов и Денислав Узунов - треньори в Българската федерация по тенис, специалност „Ел. техника“
  • Тони Дечев - треньор в Баскетболен клуб Берое, специалност „Електроника“
  • Найден Илиев и Славчо Георгиев - треньор и помощник-треньор в Боксов клуб Романе, специалност „Заварчик“
  • Десислава Леонидова - инструктор в Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев“, специалност „Растениевъдство
  • Димитър Апостолов - инструктор в Спортен клуб по гимнастика „Александър Фотев“, специалност „Стругар“
  • Митко Иванов - треньор в Спортен клуб по баскетбол Златоград, специалност „Шлосер“
  • Ивайло Бодурски - старши-треньор във Волейболен клуб Монтана Волей, специалност „Ядрена електроника“


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    15 0 Отговор
    Браво умници! А силиконките кога ще имат лиценз?
  • 2 истина е

    24 1 Отговор
    Гербавите калинки трябва да се изгонят до крак , а онази сви-ня ,на спорта да се прати в РОДОПА !
  • 3 Петър

    19 0 Отговор
    Пожарникар премиер и пилот президент на държава може,а шлосер треньор по борба не може. Къде е логиката?
  • 4 Миризлив пор

    11 4 Отговор
    Само не разбрах, човек учи някакво училище и паралелно на това се занимава със спорт. Постепенно придобива някакви знания и умения и се развива като треньор. Колкото и да плюем, за готвач или механик се учи 4 години а човека може да е тренирал 10. Сега какво трябва да записва още едно образование ли?
  • 5 безпартиен

    10 0 Отговор
    Сега покажете и какви заплати получават заедно с премии и всичко годишно в БФС,спортни федерации Олимпийски комитет и т.н."хранилки" за успели и не толкова успели спортисти!!!
  • 6 123

    9 1 Отговор
    Абе и аз завърших слаботокова електроника,ама сега зидам тухли.Трябва да се бачка нещо все пак.
  • 7 Про РоГ

    9 1 Отговор
    Не сте в час въобще! Аз бях от малцината, които бяха на лекция на Иван Абаджиев в НСА - за справка ТОЙ НЯМА ДИПЛОМА от НСА, дори не знам, какво образование има, но е оставил своето име в Историята. Пренебрежителното и унизително отношение към него от преподавателите ми еднодневки, които му се надсмиваха от позицията на хора с титли, рангове и звания - главни асистенти, доктори, доценти ( вярно - нито един от професорите не посмя да му се смее) , никак не го стресна и с уверен тон и логични поледователности обясняваше своята теза. Само давам пример на който съм жив свидетел и не казвам, че сред останалите няма самозванци, но ако човека си разбира от работата, значи там му е мястото!
  • 8 СЪЩАТА РАБОТА

    5 0 Отговор
    По едно време герберасите бяха пуснали бая пара за усвояване от частни центрове за обучения и квалификации. Никой не знае там колко пари потънаха в курсове за компютърна грамотност на миньори и други подобни...
  • 9 Порно

    9 1 Отговор
    Единственото образование на Франц Бекембауер е професионално училище за зидар/няма статут на средно/. Когато нашите му дадоха титла доктор хонорис кауза" , немците ни се подиграха, че сме дали да чете академично слово човек , който няма не само висше , но дори и средно образование. Но във футбола човека е академик.
  • 10 Emi

    1 0 Отговор
    Не забравяйте, че преди 89та тези хора са назначавани по разни заводи, цехове и прочее, за да са спортисти. Предполагам никой от тези хора не е под 55 годишна възраст. Остава въпросът защо не са лицензирани в последствие.
  • 11 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор
    Нашата страна е пълна с канцеларски плъхове като започнете от котилито от 240 в парламента,дебели ,мазни и лакоми,ние всичките останали ще им плащаме заплатите с нашите данъци.Незабавно закриване а не съкрашаване и подменяне на 50%от цялата държавна администрация