3 Декември, 2021 17:17 1 414 3

Почина бивш дългогодишен шеф на световната атлетика

  • ламин диак-
  • кончина

Ламин Диак бе първият президент на световната атлетика, който не е европеец

Почина бивш дългогодишен шеф на световната атлетика - 1

Бившият президент на световната атлетика Ламин Диак почина тази нощ в Дакар на 88-годишна възраст. Той беше начело на световната атлетика в продължение на 16 години (1999-2015), преди да се забърка в редица скандали и да стане символ на лобизма и на корупцията, които свалиха доверието в международната федерация.

Почина бивш дългогодишен шеф на световната атлетика
Ламин Диак, снимка: EPA/БГНЕС

Ламин Диак бе първият президент на световната атлетика, който не е европеец. Той е бил и политик, като е кмет на Дакар от 1978-а до 1980-а, а до 1993 година е и депутат. Беше смятан за един от ключовите хора в корумпираната система, която е прикривала дълги години случаите на допинг в Русия, но през септември 2020 година е осъден от френското правосъдие на четири години години затвор, от които две години ефективна присъда, и глоба от 500 000 евро за корупция и злоупотреба с доверие. Той беше обжалвал и трябваше да се насрочи дата за нов съдебен процес.

Диак е разследван и за пасивна корупция за определянето на домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (2016), Токио (2020) и световното първенство по лека атлетика през 2017 година.

Като млад Ламин Диак е бил състезател на дълъг скок във Франция, след това е бил футболист и технически директор на националния отбор по футбол на Сенегал след независимостта от 1960-а.

Той е бил още президент на Олимпийския комитет на Сенегал и вицепрезидент на международната федерация по лека атлетика преди да стане президент през декември 1999 година след кончината на италианеца Примо Небиоло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мендоса

    1 2 Отговор
    Почина един крадец!
  • 2 Ми лека му пръст

    1 1 Отговор
    или с квот се заравят там.Щото ний още с пръст..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.