Last news in Fakti

6 Декември, 2021 07:05 2 200 9

Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия

  • люис хамилтън-
  • гран при на саудитска арабия

Люис надви големия си опонент Макс Верстапен след едно епично състезание и множество обрати

Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия - 1
Снимка: БГНЕС

Люис Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия, надвивайки големия си опонент Макс Верстапен след едно епично състезание и множество обрати. Двамата дори се удариха около 38-та обиколка, но продължиха участието си на пистата, а Верстапен получи и 5-секундно наказание. Тройката беше завършена от Валтери Ботас. Състезанието беше съпътствано от две спирания и много виртуални коли на сигурността.

Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия
Снимка: БГНЕС

От пол позишън стартира световния шампион Люис Хамилтън, а големия му конкурент Макс Верстапен тръгва трети, като трябваше да се изкачи поне едно място нагоре. На първа редица, до британеца, започва финландеца Валтери Ботас.

След първите обиколки двамата пилоти на Мерцедес успяха да се укрепят на първите две места, но нидерландецът Верстапен се доближаваше постоянно до финландеца за второто място.

В 10-та обиколка един от опашкарите в колоната Мик Шумахер се удари на един от завоите и трябваше да излезе кола на сигурността. В този момент Валтери Ботас и Люис Хамилтън влязоха в бокса, докато Макс Верстапен реши да остане на пистата. Този ход можеше да бъде нож с две остриета.

Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия
Снимка: БГНЕС

Няколко обиколки по-късно, в 14-та, беше временно спряно състезанието, което наложи повторен рестарт. Мъките в Саудитска Арабия обаче продължиха, след като Шарл Льоклер извади от играта Серхио Перес, а Никита Мацепин се вряза в задницата на Джордж Ръсел. Така състезанието беше спряно за втори път.

След втория рестарт на надпреварата Верстапен направи чудесна първа обиколка, след което обаче Хамилтън се залепи зад нидерландеца и двамата започнаха люта гонитба.

Хамилтън триумфира в инфарктната надпревара за Гран При на Саудитска Арабия
Снимка: БГНЕС

Нещата лека-полека започнаха да стават все по-напрегнати между двамата, а кулминацията дойде в 38-та обиколка. След като Макс Верстапен се опита да върне позицията на Люис Хамилтън, британецът заби носа си в гумата на болида на нидерландеца, но за щастие и двамата продължиха безпрепятствено на първа и втора позиция. Инцидентът обаче остана под разследването на стюардите.

В крайна сметка обаче младият нидерландец беше наказан с 5 секунди, а половин обиколка по-късно той остави Хамилтън да го мине, за да може британецът да поведе.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gazoo

    24 30 Отговор
    Верстапен е готов да убие, за да постигне целите си. Да спреш с 2.4 G на правата, когато Хамилтън е във въздушната ти струя, е престъпно. Изхвърни Хамилтън и в Бразилия с допълнително движения на волана, нямам думи за наказанията му. Те не отговарят на умишлените му действия. Добре, че Хамилтън е разумен и предотврати много др. инциденти. Той е достоен за 8-ма титла, защото играе по правилата, а не с номера и лъжи...

    Коментиран от #7

  • 2 асдфгххх

    36 14 Отговор
    Казаха на Макс да пропусне Хамилтън, а още инфото не беше стигнало до Хамилтън. Макс намали, Хамилтън го удари, а после Макс наказан с 5 сек. Така не се прави...
  • 3 Сър

    10 13 Отговор
    Когато преди няколко месеца коментирах, че немците ще наваксат и триумфират ми се смеехте, смешничко ли ви е сега питам ? Мерника (емблемата) се е прецелил в рекордна титла.

    Коментиран от #4

  • 4 асдфгххх

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Сър":

    Няма спор, че Мерцедесът е по-добрия автомобил за повечето писти. Но Хамилтън е абсолютен ревльо. Като губи са му виновни стюарди, отборът му (които са му дали топ автомобил), другите пилоти, всички.. А като спечели вече е спокоен и вече благодари на всички.
    Но най-вероятно на Абу Даби ще вземе още една титла.....
  • 5 имаджин

    2 4 Отговор
    "виртуални коли на сигурността" Колите на сигурността не са виртуални,а са си съвсем реални.
  • 6 Мунчо юмручето

    7 3 Отговор
    Първото спиране на състезанието даде шанс на верстапен да хване първото място инече никога нямаше да стане първи
  • 7 Kris

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Gazoo":

    Когато се удари Шумахер в стената, Хамилтън ревеше по радиото ама какво ѝ е на стената, давайте да караме само и само да не влизат в бокса, когато загрява ха гумите след това и остана толкова много от Верстапен за му изтинат гумите, Ботас забави нарочно Верстапен преди бокса, а бе въобще Мерцедес са много коректни няма що.

    Коментиран от #8

  • 8 Правила

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Kris":

    Мерцедес не са коректни, но като че ли използват правилата по правилно и стратегически. Редбул като че ли не мислят много и правят грешки. Това състезание можеше да бъде спечелено.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.