9 Януари, 2015 13:53 2 982 3

Таблетите са вредни за съня

  • таблет-
  • подсветка-
  • сън-
  • здраве
Американски учени от щата Пенсилвания стигнаха до заключението, че таблетите оказват негативно влияние на нашето здраве. По-конкретно става дума за нарушения в съня, на които са податливи особено деца и подрастващи.
 
Заключението е направено на базата на експеримент, включващ 12 участника. Те работят в продължение на 4 часа на таблет, като осветлението в помещението е минимално. Участниците са с прикачени датчици, следящи за тяхното здравословно състояние и измененията, които настъпват в организма.
 
Експериментът се провежда в течение на четири дни. След което е направено същото проучване, но таблетите с подсветка са заменени с ридери, работещи с т.нар. електронно мастило. Оказва се, че повечето от тези работещи с таблети не се чувстват в пълна кондиция на сутринта и не спят добре.
 
Изводите са, че именно подсветката на таблета, особено ако е много ярка, вреди на съня. По-конкретно влияе на биологичния часовник на човека, защото съдържа висока концентрация на син цвят, който я прави сходна с дневната светлина.

 


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай хой

    1 0 Отговор
    Толкова са вредни, че като поцъкам 15 мин преди лягане и спя като къпан.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "бай хой":

    Да, 3 години използвах айпада си преди лягане, цъкам нещо или чета нещо половин-един час и заспивам. От както ми се счупи айпада седя на компютъра и забравям да си легна
  • 3 suzi

    1 0 Отговор
    Що за проста статия, и аз постоянно си джъткам на таблета и си спинкам с кеф, особено след някое порно филмче.