Last news in Fakti

3 Юли, 2015 10:32 7 590 18

BMW инжектира вода в двигателя на 1er

  • bmw-
  • 1er-
  • воден инжекцион

Прототип с директно впръскване на вода в двигателя предвещава скорошно внедряване на технологията в серийните модели на BMW. Системата повишава мощността на мотора, намалява разхода на гориво и редуцира вредните емисии.



Експерименталната "единичка" има 1.5-литров трицилиндров турбоагрегат, развиващ 218 к.с. Водата се впръсква във всмукателния колектор, снижавайки температурата на запалване с 25 градуса по Целзий. Така се намалява нуждата от големи количества гориво при високи натоварвания и икономичността се подобрява с 8%.



Впръскването на вода увеличава налягането в нагнетателя и съдържанието на кислород в сместа, с което мощността и въртящият момент на двигателя нарастват с 10 на сто. Степента на сгъстяване се повишава от 9.5:1 до 11.0:1, а допълнителният охлаждащ ефект намалява термичното натоварване върху клапаните, цилиндрите, катализатора и турбокомпресора.



От BMW отбелязват, че прототипът има и нова система за попълване на запаса от вода, която елиминира нуждата от ежедневно доливане. Течността се набавя от конденза, образуван при работата на климатика.



Това не е първият двигател на BMW, снабден със система за впръскване на вода. Баварците показаха такъв мотор през февруари с обновената кола на сигурността за сезона от сериите MotoGP. M-четворката обаче нямаше функция за автоматично попълване на петлитровия резервоар за вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    2 0 Отговор
    Спокойно мога да кажа, че немците са най-умните и трудолюбиви хора на планетата. Може би ги доближават само китайците и японците.

    Коментиран от #6

  • 2 qwerty

    0 0 Отговор
    И сега ще чакаме поскъпване на цената на водата. Най-вероятно ще има изисквания към твърдостта й и ще трябва да си я купуваме от бензиностанциите, а не да си гребнем от реката или да си налеем от чешмата.

    Коментиран от #7

  • 3 Кобрата

    0 0 Отговор
    Само се чудя, защо модернизират втората генерация на 1 серия, като вече се появи 3-та генерация от същия модел на марката?
  • 4 Любо

    0 0 Отговор
    Големи умници са :) Тая технология си я карат хората от години. Просто до сега не беше удобна на нефтопроизводителите.
  • 5 Мариян

    1 0 Отговор
    Явно никога не си бил в Германия ,щом си с такова мнение за дойчетата.Или ако си бил е било само на рзходка.
  • 6 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тони":

    спокойно мога да ти кажа че това е най-глупавата нация в света но имат страшна дисциплина и за това ти изглеждат "умни" боядисай на немеца вратата от бяла в зелена и няма да може да си иде вкъщи...как ще ме убедиш като всеки ден ги гледам....а за това с водата-нашите бензиностанции са ги изпреварили с години ;)

    Коментиран от #14

  • 7 миседниш накура

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "qwerty":

    дестилирана вода с някакви надписи за вдигане на цената ;)
  • 8 Гайко

    0 0 Отговор
    А през зимата какво се прави с тази вода?
  • 9 2dw

    0 0 Отговор
    ма глупости, добре забравени стари разработки, нищо добро няма да се получи, ма ша имат работа по гаранция.

    Коментиран от #13

  • 10 dhcp

    0 0 Отговор
    Като направят колите да впръскват малко бензин във водата тогава ще им стана фен
  • 11 маршал

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕ тия са взели патента от мен,моята жигула впръсква вода директно в цилинтрите даже щото гарнитурата е заминала от години,иначе казано тия двигатели като ги гледам колко чаркалаци са им натресли доста сложно и ненужно,и без това сервизите сега са пълни с по нови коли а тия баш новите,направо ще си паркират вечер в сервизите

    Коментиран от #12

  • 12 Дунката

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "маршал":

    Напълно те подкрепям и интересното е ,че Българина е мазохист! Харесва му на нашенеца да го клатят било със с 3 цилиндъра или със сложна, скъпа и безполезна технология която изисква скъпа подръжка.
  • 13 едо Шишарко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "2dw":

    Вярно е - идеята е доста брадата.В миналия век имаше примитивни полски или руски китове за монтаж на Ладите.Не получи голям успех.
  • 14 Бай Кор

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "миседниш накура":

    Това не е да си прост, а по-скоро подреден. Оставил си вратата бяла, като върнеш тя трябва да е бяла. Логично. Логично е, като нещо е конструирано като миксер, то и да работи като миксер, но в България логичното не е логично, а пожелателно.

    Затова и българинът си въобразява, че е много оправен, а то ... Може да си смени сам крушката и спести 20 евро. Германецът вика електротехник. И тук идва изненадата - разликата в заплащането между "оправния" българин и "неоправния" германец е едно към три-четири. Една от причините за това е, че електротехникът ползва оригинални материали и не се занимава с ментета. Втората причина е, че дава гаранция за работата си. Българинът ще смени крушката, но ще "изкопа" около фасунгата допълнителни "приспособления", щото цялата му работа е през пръсти.

    И друго, де - Германия е като цяло доста подредена благодарение на същите тези " неоправни" германци, които имаха революционна инженерна мисъл, притежават едни от най-престижните автомобилни марки и т.н. Нашата "оправна" България е ... Абе, нямам думи! Много са прости немците и това си е!
  • 15 легенда

    0 0 Отговор
    ....май вече всички БГ бензиностанций ще се казват ....БМВ !!!!
  • 16 бмв пауър

    0 0 Отговор
    Сега вече е точно-Бензин,Мотор,Вода.Сега като има ръждясат двигателите и ще станат опели:-) :-) :-) :-)
  • 17 Neizvesten

    0 0 Отговор
    ЕЕ, БМВ откриха топлата вода. Това го има от години и се използва при бегачките за мощност и охлаждане на ДВГ. Всеки може да си го поръча и купи. Колкото до издръжливост на ДВГ само времето ще покаже - принципно не би трябвало да има проблеми. Ще очакваме скоро време да почнат да слагат и ННО генератори :)
  • 18 Бирник

    0 0 Отговор
    Сега кат чета таз статия,и ми става ясно защо се вдига цената на водата за пиене,ще стане поне колкото бензина.