27 Август, 2015 11:38 2 101 0

Нова GPS мрежа по река Дунав

  • gps-
  • дунав
Специалисти геодезисти на ИАППД вече използват новоизградената GPS геодезична мрежа по българския бряг на река Дунав. Тя е база за извършване на топохидрографни проучвания и други геодезически работи в общия българо-румънски участък на реката.
 
Чрез мрежата се извършва заснимане на различни обекти като кейови стени, лимани и др. съоръжения и части от реката. Данните от измерванията са с висока точност, които впоследствие се използват за направата на хидрографни карти, за допълване на електронни навигационни карти и др.
 
За създаването на GPS мрежата са използвани 34 броя съществуващи точки от Държавната геодезична мрежа I и II клас, 270 броя нови и други съществуващи геодезични точки, като новите /198 броя/ са изградени с бетонов фундамент и подземен център.
Мрежата е измерена с използване на глобални навигационни спътникови системи (GNSS) и практически е свързана с европейската геодезическа референтна система (EUREF). За точките са определени и правоъгълни координати в координатна система 1970 г. За всички точки са определени надморски височини в европейска височинна система (EVRS) чрез извършване на трансформации.
 
За подобряване на точността на надморските височини е изпълнена геометрична нивелация IV клас на девет броя основни точки от мрежата, намиращи се в районите, където има разположени пегели (водомерни постове) за измерване на водното ниво на река Дунав.
 
Всяка от деветте основни точки (съответно и ориентирните за тях) е измерена със самостоятелен геодезичен полигон с изходни точки от първокласната държавна нивелачна мрежа, намиращ се в близост до основната точка. За всички 27 точки (9 основни 18 ориентирни), измерени с геометрична нивелация, са определени надморските им височини в европейска височинна система EVRS.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА