Last news in Fakti

13 Юли, 2016 15:08 8 832 2

В Исландия боядисват шосета заради птици

  • исландия-
  • пътища-
  • боя
В Исландия боядисват шосета заради птици - 1

Властите в Исландия са разрешили на местни биолози да боядисат в ярки цветове асфалтовото покритие на някои пътища с цел запазване на популацията на полярната рибарка на острова. Учените се надяват така да намалят риска легнали на пътя птици да бъдат прегазени от автомобили, съобщава телевизионният канал RUV.

Пионер в новата инициатива е шосе на полуостров Снейфелснес, което е боядисано в червено, жълто и бяло. Според биолозите рибарките се топлят на загрятия от колите асфалт, а младите пилета с кафеникаво-петниста окраска се опитват да се маскират, сливайки се него.

В Исландия боядисват шосета заради птици

Напоследък туристическият поток в Исландия е нараснал, с което се увеличава и броят на автомобилите по пътищата. Много водачи изобщо не забелязват рибарките на пътя и ги прегазват.

Експериментът на п-в Снейфелснес ще покаже как птиците реагират на цветните шосета. Ако боядисването даде резултат, ще бъдат нашарени и други исландски пътища. Полярните рибарки са дребни птичета с тегло около 100 грама. Те са единствените птици в света, които мигрират всяка година от Арктика към Антарктика и обратно, прелитайки 80 000 км.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    На много от нашите пътища маркировката я няма въобще и изобщо, а тези гяволи ги вапсват изцяло!? От къде толкова боя, че и пари за нея? Те нямат ли депутати,министри, фирми на "свои хора" ?
  • 2 Име (като гост)

    3 1 Отговор
    Е те са 300 000, там всички са свои хора и явно нещата им се получават.