1 Август, 2016 16:08 6 419 5

Робот зида къща за два дни

  • hadrian x-
  • fastbrick robotics-
  • робот-
  • зидар
Робот зида къща за два дни - 1

Австралийската компания Fastbrick Robotics Ltd. представи промишлен робот, който може да издигне сграда само за два дни. За по-голяма мобилност и производителност Hadrian X е монтиран на камион Mercedes-Benz с 30-метрова стрела.

Робот зида къща за два дни

Роботът-зидар може да полага по 1 000 тухли в час - четири пъти по-бързо от човек. Освен това Hadrian X може да реже и шлифова блокчетата до точните размери в съответствие със зададените в триизмерен чертеж на строежа параметри, което по принцип е работа на няколко човека.

Робот зида къща за два дни

Вместо цимент за зидането се използва специално лепило на компанията FBR, което повишава топлинната устойчивост на зданието. От Fastbrick Robotics твърдят, че Hadrian X ще може да се купи още догодина, но не уточняват цената на робота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Това наистина е нещо съвсем полезно. Точност и прецизност. Който го е конструирал, трябва да се награди.
  • 2 фичу

    0 0 Отговор
    Ей сига вечи зидарите я закъсаа.Скоро само просяци ше се разхождат по улиците и некви роботи!? или какво си мислите ще се случва след като въведат такива ’полезни’ измишльотини в масова употреба??????
  • 3 345

    0 0 Отговор
    Като го сложат да зида в ,,лозе на баир,, ще видим колко може да зида.
  • 4 Петър

    0 0 Отговор
    На мен пък не ми трябват некадърни майстори, които даже искат много пари. Предпочитам роботи. Някой ден цената им ще е достъпна за всеки.
  • 5 Незнам

    0 0 Отговор
    С тая фуга между тухлите баш си “повишава топлинната устойчивост на зданието“....