2 134 7

Слънчеви батерии добиват гориво от въглероден двуокис

Слънчеви батерии добиват гориво от въглероден двуокис
Георги Касабов

Изследователи от Чикагския университет са създали нов тип батерии, които не само преобразуват енергията на слънчевите лъчи в електричество, а могат да превръщат въглеродния двуокис в гориво. Според създателите си иновационната система би могла да намали равнището на СО2 на Земята и добива на полезни изкопаеми.

Новите батерии работят на принципа на фотосинтезата. Вместо да преобразуват слънчевата енергия в електрическа, която после да се съхранява в батерии, те конвертират въглеродния двуокис от атмосферата във въглеводород. Полученият синтетичен газ или "сингаз" се състои от смес от водород и въглероден окис и може да се използва в сгъстен вид или за основа на други горива.

Самата идея не е нова. Създателите на системата са се вдъхновили от растенията, които превръщат въглеродния двуокис в "храна" с помощта на фотосинтеза. До момента пресъздаването на този процес в лабораторни условия е било крайно сложно, но американските учени твърдят, че това вече не е така, а цената на преобразуването на СО2 в литър гориво е съпоставима с тази на същото количество бензин.

Системата има и друго преимущество. Такива слънчеви панели могат да се използват не само на Земята, а и при бъдещата колонизация на Марс, чиято атмосфера се състои почти изцяло от въглероден двуокис.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 15:39  02.08.16
  До момента пресъздаването на този процес в лабораторни условия е било крайно сложно, но американските учени твърдят, че това вече не е така, а цената на преобразуването на СО2 в литър гориво е съпоставима с тази на същото количество бензин. - малко трудно за вярване, Ауди правиха такова гориво чрез енергия от вятърни генератори, но понеже бе твърде скъп процес не го развиха, има практично приложение, но не е рентабилно. Американците дано са измислили нещо по-евтино, да не е само реклама.
 • незнайко
  Отговор
  2 09:15  03.08.16
  Всичко това е измислено отдавна, но нефтените магнати не позволяваха пускането му в производство. След като електромобила, съответно праизводителите, успяха да преборят нефтената мафия, започнаха да се появяват тези изобретения.
 • гост
  Отговор
  3 15:53  03.08.16
  Това със нищо не променя , а още по-малко намалява огромните недостатъци на ДВГ . Единствената разумна употреба би била съхранение и използване за гориво във високоефективна газова ТЕЦ , която да работи по този начин независимо от слънцето

  Коментиран от #4

 • Гост
  Отговор
  4 20:07  03.08.16

  До коментар #3 от "гост":

  Ти пък как не се измори да плещиш едни и същи простотии? Хората вероятно са на път да осъществят пробив в горивата, прекарвайки стотици часове научна дейност. Но ти нали си фанатик на тема стари технологии и тесли, веднага зачеркваш напредъка в научно-техническия прогрес!!!

  Коментиран от #5

 • гост
  Отговор
  5 13:21  04.08.16

  До коментар #4 от "Гост":

  И като (ако) осъществят пробив в горивата с какво ще пробият 30% КПД , тежка ,обемна , сложна и ненадеждна конструкция , поддръжка достигаща 200% от стойността и превръщането в убиец при катастрофа , нуждата от също тежка , сложна , скъпа и ненадеждна трансмисия , отвратителен шум и горещина и заемане на над 30% от обема на купето и лошо разпределение на масите и т.н. да не продължавам . А ти не се ли измори да пробутваш боклук , доказан и признат от всички за най-лошата машина измислена от човек и разпространен с единствената цел да се намери приложение на нефта

  Коментиран от #6

 • Гост
  Отговор
  6 22:43  04.08.16

  До коментар #5 от "гост":

  Сега ме изкара и търговец на коли :))) Просто си смешен да твърдиш, че горенето е свързано само с ДВГ. Хората са на път да направят пробив, ти си тръгнал да ръсиш същите тесногръди простотии! Самолетите и ракетите и те ли ще станат на ток, а г-н тесловин? А това за катастрофите и ДВГ-то, направо е апотеоз на глупостта! Дерзай, но няма да е лошо да се лекуваш от фанатизма си, защото това е психично заболяване!

  Коментиран от #7

 • гост
  Отговор
  7 21:22  06.08.16

  До коментар #6 от "Гост":

  За твое съжаление горенето е наистина най-архаичния и неефективен начин за производство на енергия и ще бъде окончателно изхвърлен от употреба още преди края на този век , а автомобилите ще са първите които ще го забравят . А "това за катастрофите и ДВГ-то" е чиста статистика , "апотеоз на глупостта " е твоето отричане на очевадно фаталните недостатъци на същия

Напиши коментар:


Публикувай