Last news in Fakti

14 Октомври, 2011 11:23 4 087 2

Догодина излита космически самолет

  • nasa-
  • sierra nevada corporation-
  • dream chaser-
  • virgin galactic
Догодина излита космически самолет - 1

Dream Chaser, космическият самолет за многократна употреба, разработван от Sierra Nevada Corporation (SNC), ще бъде изпробван на големи височини следващото лято. Проектът е финансиран от NASA, която наля $80 млн. в него, а сега обяви, че ще даде допълнителни $25.6 млн. за тестове на системите за приземяване.

Американската аерокосмическа агенция се надява космическият самолет да стане евтина алтернатива на космическите совалки за превоз на товари и астронавти до Международната космическа станция след пенсионирането им.

Апаратът с вертикално излитане и хоризонтално приземяване Dream Chaser превозва до седем пътници, но може да извършва и безпилотни полети. Способността да извежда хора в космоса ще намали зависимостта на САЩ от руската програма "Союз" (изпращането на всеки астронавт в орбита струва на американците $50 млн.), но NASA всъщност се интересува най-вече от товарните превози.

За разлика от руските капсули, в които хората са подлагани огромни натоварвания при приземяване, Dream Chaser ще подлага астронавтите на по-малко от 1.5 пъти силата на гравитацията заради способността си да каца хоризонтално на почти всякакви писти. Освен това космическият самолет не носи на борда си опасни материали като совалките и става достъпен веднага след приземяване.

Конструкцията на Dream Chaser е базирана на проекта HL-20 Space Taxi, разработен в Центъра за изследвания "Лангли" в Хемптън, Вирджиния, през 80-те и 90-те години на миналия век. Самият HL-20 пък е вдъхновен от тейнствен космически кораб, евакуиран от руснаците в Индийския океан през 1982 г. По-късно мистериозният апарат е идентифициран като съветския експериментален BOR-4.

Космическият самолет на NASA ще достига космоса посредством ракета-носител. Специално за тестовете следващото лято обаче Dream Chaser ще бъде изведен в орбита от WhiteKnightTwo, корабът на Virgin Galactic, проектиран за изстрелването на SpaceShipTwo.



NASA планира първия редовен полет на космическия самолет за 2014 г. Тогава Dream Chaser ще бъде изстрелян в космоса с ракета Atlas V. След отделянето си от нея апаратът ще използва хибридните си двигатели за скачване с Международната космическа станция.



С Dream Chaser SNC смята да печели не само от превози на товари и астронавти до МКС, а и от космически туризъм. Компанията вече е инвестирала милиони в проекта и най-вероятно ще обедини сили с Ричард Брансън и неговата Virgin Galactic, двигателите на чиито SpaceShipOne и SpaceShipTwo са дело на нейните конструктори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alien

    2 0 Отговор
    ЕВААЛА !
  • 2 Еблиян Коджасиклиев

    0 1 Отговор
    ТЕЯ ЩЕ ПАДНАТ И ЩЕ СЕ УТРЕПЯТ ОТ ТАМ. АМА НЕКА, ЧЕ ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА. КАК МОЖЕ ДА ГОВОРЯТ ЗА ИКОНОМИИ , ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА И Т.Н., А ДА ПРАВЯТ ТАКИВА ПРОСТОТИИ САМО ЗАРАДИ КЕФА НА О.РАНИТЕ СИ МИЛИОНЕРИ, ДЕТО ТЪРСЯТ ПРИКЛЮЧЕНИЯ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ ОПОВЕСТЯВА ИНФОРМАЦИЯТА, ЧЕ ПОЛЕТЪТ САМО НА ЕДНА СОВАЛКА ЗАМЪРСЯВА ВЪЗДУХА КОЛКОТО ВСИЧКИТЕ АВТОМОБИЛИ НА АМЕРИКА ЗА 1 СЕДМИЦА?