17 Август, 2016 16:10 2 626 4

Ford разработва кола без волан и педали

  • ford-
  • fusion-
  • автономен автомобил-
  • автопилот
Ford разработва кола без волан и педали - 1

Конструкторите на Ford проектират нов масов модел, предназначен за споделено пътуване. Автономната кола ще бъде готова за пазара още през 2021 г., гласи официално съобщение на американския производител до медиите.

"Следващото десетилетие ще бъде белязано от автоматизацията на автомобилите и смятаме, че безпилотните возила ще бъдат толкова значими за развитието на обществото, колкото и конвейерът на Хенри Форд преди 100 години", обяснява президентът на компанията Марк Фийлдс.

От Ford поясняват, че автономният им автомобил ще отговаря на категория 4 по класификацията на Дружеството на автомобилните инженери. Това означава, че колата няма да има нито волан, нито педали, а за управлението ѝ няма да бъде необходима човешка намеса.

Ford смята да осъществи проекта в сътрудничество с четири новосъздадени компании. Velodyne ще доставя на автомобилния гигант сензори LiDAR, израелската SAIPS ще разработи самообучаващи се програми за адаптация към околната среда, Nirenberg Neuroscience ще отговаря за "зрението" на автомобила, а Civil Maps ще осигури триизмерни карти с висока разделителна способност.

Ford експериментира с безпилотни коли от 2013 г. В момента тестовите мулета на базата на модела Fusion са само 30, но до 2017 г. американците планират да ги утроят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ford

    0 0 Отговор
    Те от Форд, да вземат първо да разработят нормален автомобил и след това, да се впускат в подробности
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Браво на Форд-който разбира на Форд спира.
  • 3 туто

    0 0 Отговор
    Те от Форд вече създадоха нормални коли.
    Аз лично имам Фиеста мк4 и съм много доволен. Може да се поразровиш в Гугъл и да прочетеш малко за марката. Пожелавам им късмет с колата :)
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    А onq s konq вече е разработил кола не само без волан и педали, не само без шофьор, но и без седалки дори! Щяла сама да си джитка по улиците ей-така, безцелно!