8 Септември, 2016 12:45 8 208 4

iPhone 7: Еволюция вместо революция

  • apple-
  • iphone 7-
  • iphone 7 plus
iPhone 7: Еволюция вместо революция - 1

Apple представи официално новите си смартфони iPhone 7 и 7 Plus на церемония в централата на компанията в Калифорния. Промените спрямо "шестицата" не са много, но според експерти са важни и могат да се смятат за преходен етап към революционния iPhone 8, който трябва да излезе догодина.

Ключово изменение в дизайна на iPhone 7 и 7 Plus е липсата на пластмасови детайли на задния панел. Те са изместени към ъглите и придават на апаратите по-завършен вид. Корпусът от стъкло и алуминий преминава триизмерно полиране, след което металът се йонизира. По този начин се постига максимална наситеност на цвета, а стъклото се слива с алуминия. Емблемата на Apple от неръждаема стомана е буквално излята в задния капак.

Новият iPhone разполага със защита от вода и прах по стандарта IP67. Слотът на SIM картата, например, има тънко гумено уплътнение.

Гамата от цветове е по-богата. Познатите Silver, Gold и Rose Gold са допълнени от гланцово черно. Предлага се и ново покритие Jet Black, постигнато с деветкратно аноридане. Space Gray остава в историята.

Диагоналите на екраните остават същите като при iPhone 6S и 6S Plus. 4.7-инчовият iPhone 7 и 5.5-инчовият 7 Plus имат практически еднакви размери с предшествениците си. Самите дисплеи HD Retina обаче са подобрени. Яркостта е увеличена с 25%, поддържа се HDR и вече е значително по-лесно да се чете и да се разглеждат снимки под преки слънчеви лъчи. Резолюцията на екраните е съответно 1 334х750 и 1 920x1 080 пиксела. Запазена е функцията за разпознаване на силата на натиск Force Touch.

Двата модула на 7 Plus са най-сериозната новост при камерите. Подобрения обаче има и при базовия модел. 12-мегапикселовата му камера има апертура ƒ/1.8, работи с 60% по-бързо и с 30% по-ефективно. Оптичната стабилизация, която преди предлагаше само 6s Plus, вече е налична и за обикновената "седмѝца".

Вторият модул на двойната камера при 7 Plus (също 12-мегапикселова) представлява широкоъгълен и телеобектив. Първият се включва по подразбиране, а ако се чукне по екрана два пъти, се задейства вторият. Ако пръстът се задържи на дисплея, образът се увеличава до 2х. Тъй като това става с помощта на телеобектив, качеството е четири пъти по-високо. Изображението може да се уголеми до 10 пъти по софтуерен път.

Според Apple новите "айфони" снимат значително по-добре при слаба светлина. Камерите са снабдени със светкавици True Tone Quad-LED с четири светодиода (два бели и два жълти) за по-качествено предаване на цветовете, 50% по-висока яркост и по-далечен обсег.

Новият чип ISP обработва двойно повече данни. Може да извършва по 100 млн. операции при обработката на всяко изображение - определя автоматично експозицията, фокусната точка, баланса на бялото и т.н. Технологията за автоматично обучение разпознава какво има на кадъра, гаси шумовете и може да добавя липсващи елементи и всичко това за 25 милисекунди.

iPhone 7 и 7 Plus очаквано получават нови 4-ядрени 64-битови процесори Apple A10 Fusion. Построени са на базата на 14-нанометровата технология FinFET и харчат по-малко енергия, въпреки че са по-производителни. Потреблението на двете по-бавни ядра е 1/5 от това на по-бързите. Графиката работи 1.5 пъти по-ефективно, отколкото при iPhone 6s, и тройно по-бързо, отколкото iPhone 6. Новите смартфони харчат двойно по-малко енергия от предшествениците.

От гамата отпадат 16- и 64-гигабайтовите версии. iPhone 7 и 7 Plus ще се предлагат с вградена памет с обем 32, 128 и 256 GB. Видеата във формат 4K заемат много място, но слот за карта microSD отново няма.

Капацитетът на акумулаторите по традиция не се съобщава. От Apple съобщава единствено, че iPhone 7 работи 2 часа повече от 6s, а iPhone 7 Plus - с час по-дълго от 6s Plus. По непотвърдена информация базовият модел има акумулатор с капацитет 1 960 mAh (1 715 при 6s), а iPhone 7 Plus - 2 910 mAh (2 750 при 6S Plus).

Както се спекулираше отдавна, новите смартфони на Apple нямат традиционен 3.5-милиметров аудио изход. Музика може да се слуша през порта Lightning или през Bluetooth. Старите слушалки могат да се включат чрез преходник с цена $9.

Бутонът Home вече разпознава силата на натиск, изработен е от стомана и реагира тактилно с вибрация. На първо време тази опция ще работи само с приложенията на Apple, но по-късно ще бъде интегрирана и в програмите на външни разработчици. За първи път в историята на iPhone са налични стерео говорители. Звукът от тях е двойно по-силен и прецизен.

Продажбите на iPhone 7 и 7 Plus започват на 16 септември в 25 държави. Всички цветове без Jet Black струват $649 за 32-гигабайтовата версия. "Черният оникс" ще бъде достъпен само в интернет магазина на Apple с памет 128 и 256 GB и с договор при избрани оператори. Цената на iPhone 7 Plus с 32 GB е $769.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    Само да споделя, че догодина ще излезне 7S, а не 8.
  • 2 Българин

    0 0 Отговор
    Не разбрах какво му е еволюционното? Бегъл пример - Samsung S7 е от април,тази година, и има защита IP68. Качествата на продуктите на "отхапаната ябълка" са доста прехвалени. По нищо, високите класове телефони на другите марки, не им отстъпват. Това е. Сега феновете да отиват да се редят на опашка за ябълки...

    Коментиран от #3

  • 3 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Отивай и се скрий някъде твоя любим Бозоид базиран боклук на Самсунг.Apple винаги ще бъдат класи над разни самсунги Лг и тем подобни.лисицата като не стгнала гроздето казала, че било кисело
  • 4 Macintosh

    0 0 Отговор
    Българин
    Ти си типичен българин да хейтваш Апъл. Аз Не мразя Samsung, LG, HTC и др брандове, но докато не предложат нещо по- добро от Апъл, хората които предпочитат функционалност( а не както Андроид и на третия месец да почне да цикли и бози) ще си копуват iPhone, OK!!!