Last news in Fakti

19 Октомври, 2011 13:04 1 694 0

Лидери сме в Европа по пиратски софтуер

  • пиратски софтуер

Веселин Вучков: Киберпрестъпността е най-бързо развиващата се престъпност

Лидери сме в Европа по пиратски софтуер - 1
БГНЕС

 

 

Компаниите, които разработват софтуер, са изгубили през миналата година 13,5 млрд. долара заради пиратството в Европа, предаде „Блумбърг“.

Представител на Асоциацията на производителите бизнес софтуер, в която влизат "Майкрософт", "Адоб", "Епъл" и "Сименс", заяви, че при промяната на закона за интелектуалната собственост ЕС трябва да увеличи санкциите за нарушения, тъй като "пиратите" винаги печелят заради ниските глоби.

През миналата година ЕС призна, че действащото от 2004 г. законодателство се нуждае от нов анализ.

От 2007 г. близо 35% от програмното осигуряване за персонални компютри в Европа се използва незаконно. В САЩ показателят е 30%.

През 2010 г. загубите от "пиратство" във Франция са били 2,6 млрд. долара, в Германия - 2,1 млрд. долара, в Италия - 1,9 млрд. долара, във Великобритания - 1,8 млрд. долара.

Тези европейски държави влизат в десетката с най-голям брой използвани пиратски програми.

Лидер през миналата година е била България със 65% използвани нелегални програми, а най-нисък е бил техният обем в Люксембург - 20%, уточнява Блумбърг.

Според Асоциацията на производителите на програми за бизнеса в Китай четири от пет програми са пиратски. В Русия делът им е 65%.

Общо в света делът на софтуерните пиратски продукти е нараснал миналата година с 14% до 58,8 млрд. долара, достигайки равнище, което е два пъти над отчетеното през 2003 г.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броят и разнообразието на констатираните кибератаки като обхват, използвани технологии и преследвани цели.

Това отбеляза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова по време на Първата Регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Организатори са Министерството на вътрешните работи - сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП и Международната академия за обучение по кибер разследвания.

"Защита и сигурността на кибер пространството е сериозно предизвикателство, което поставя нови изисквания пред държавите-членки на ЕС и НАТО", добави зам.-министър Цветкова. "Липсва национален надведомствен орган, който да координира и консолидира усилията на заинтересованите ведомства и държавни структури по разработването на Национална стратегия за киберсигурност, която да обхваща както обществените публични мрежи, така и мрежите за класифицирана информация и която ще съответства на политиките на ЕС и НАТО в тази област. Със заповед на премиера е формирана междуведомствената работна група по проблемите на кибернетичната защита, която да предложи състав, правомощия, мисия, функция и задачи на Национален орган по кибернетична сигурност", изтъкна още заместник-министърът Августина Цветкова.

"Няма съмнение, че колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да прекрачат границите на закона и да се превърнат в киберпрестъпници", каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Отмина времето на кибер пакостниците, които в името на славата, причиняваха загуби. В последно време тяхното място е заето от организирани синдикати, чиито действия са насочени към извличане на колосални печалби, кражба на интелектуална собственост, загуба на идентичност, коментира още Русинов. Той припомни, че България бе съвносител на Резолюцията на ООН за създаването на култура за киберсигурност. Като член на проекта "Импакт" България получава в реално време информация за конкретни киберзаплахи и указания за превантивни действия.

Веселин Вучков, който в момента замества министъра на вътрешните работи, отбеляза, че киберпрестъпността е една от най-бързо развиваща се форми на престъпност с изцяло трансграничен характер. Нейното противодействие изисква бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор, добави той.

Първата Регионална конференция по кибер сигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа се провежда от днес до 21 октомври в София. В нея участие ще вземат висши ръководители и експерти от 20 държави, които ще обсъждат с бизнеса мерки за противодействие на киберпрестъпленията. В конференцията ще участват и директорът на Сикрет сървис Марк Съливан, заместник помощник-директорът на службата за разследвания Джефри Ървайн и изпълнителният помощник-директор на подразделението "Киберпрестъпления – отговор и услуги" на ФБР Шон Хенри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА