Last news in Fakti

13 Септември, 2016 15:09 16 014 17

За шофирането и говоренето по GSM

  • gsm-
  • автомобили

Всеки десети шофьор посяга към мобилния телефон въпреки голямата опасност от катастрофи с тежки последици. Това показва проучване на специалисти по психология на транспорта от Техническия университет в град Брауншвайг, Германия.

Много шофьори държат мобилния си телефон не само, за да говорят, но и за да използват някои приложения. „Резултатът е „сляп полет“ от 50 до 100 метра при висока скорост“, казва ръководителят на изследването Марк Волтрат, цитиран от ДПА.

Изследователите твърдят още, че шофьорите използват двойно повече мобилния си апарат на магистрала в сравнение с шофирането в града. По време на дългите и монотонни пътувания по магистралата изкушението да използваш мобилния телефон очевидно е много по-голямо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капота

    1 0 Отговор
    Много хора от простолюдието обичат да ги гледат че говорят по телефона, така показват че въпреки че са темерути имат някакъв социален живот, най разпространено измежду мъжете е да говорят с лявата ръка на дясното ухо или с дясната на лявото, така изпълчват раменете и изглеждат силни и заплашителни, друга любима поза на БГ простакът е да говори без ръце - държи телефона с бузата и рамото си в една почти невъзможна поза, а най-говедата обичат да показват че в тази поза могат и да товарят колата, да носят предмети и тн. и тн. тоест вместо да си каже бързо и точно каквото има и да продължи работата той се прави на тарикатче, важното е да изглежда спец

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 прост

    2 0 Отговор
    Забелязъл съм, че малките мадами, а и омъжени млади жени - още със запалване на колата почват да говорят по телефона и потеглят.
    Оооо, Боже - та това е грандиозно съчетание! Караш и си говориш с приятелката или гаджето..няма такъв кеф! Пък и ако я видят някои познати - тя е на 7-то небе! Абе, тя е върхът, разбираш ли - пиклата или курвалякът е най-голямата работа в момента на света с кола и телефон! Ха, какво значат тук някакви си правилници за движение? Или пък да мисли, че ще направи беля - катастрофа, да убие човек, майка с количка, пешеходец, велосипедист - айде бе - тя вече е с кола и телефон - няма равна на нея! Вижте ме че съм аз! Комплексарка до дъното на душата си, простакесата е царят на пътя и всеки трябва да я гледа и да й се възхищава!
    Та се чудя тия жени - как са карали колите си до скоро, когато нямаше телефони? Сигурно не са ги карали..... без телефони..
  • 4 тариката

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Капота":

    Евалла ти прая колега,много точно го каза!
  • 5 Щуротийка

    2 0 Отговор
    Най ми е смешно, когато видя някой със скъпа кола, говори по нов скъп телефон и го държи с ръка. Толкова удобства създават хората - блутуут, хендсфри-та и прочие, които така лесно вършат работа, настройваш ги един път и после устройствата работят за теб без да изискват кой знае какво.
    На мен ми е супер неудобно да говоря по телефона докато карам, винаги си държа хендсфрии-то на удобно място в колата и потрябва ли ми - да мога да реагирам веднага.
    А като ги видя да си джъткат по телефона, да криволичат, винаги заставам до тях, клаксон и натискам спирачката, защото моментално се стряскат и врътват волана на някъде.
    Когато си зад волана имаш една работа - да караш! Ако толкова не ти се отдава - хвани си такси, иди с градския транспорт. Аман от некадърници зад волана!

    Коментиран от #8

  • 6 ддд

    0 0 Отговор
    да защото показват кой се обажда
    и ти докато прочетеш кои е
    да вдигаш ли да не вдигаш ли?
    а ако само приемаш без да знаеш кои е
    едвали е по различно
    от разговор с накои пътник с теб
  • 7 Моторист

    1 0 Отговор
    Ако направят глобата за говорене, боравене (включвам Вайбър, Скайп игри и т.н.), по телефон по време на шофиране на 1000лв, много бързо ще се отучат. Трябва само да има събираемост на глобите за 3 или 6 месеца и катастрофите и жертвите рязко ще спаднат! Защото не може да се докаже, че русата патка е говорила с приятелката си по телефона докато прави обратен или напомпения батка се е карал на " подчинените си" докато изпреварва с джипа в насрещното на непрекъсната лента, много над ограничението.
    Резултата? Резултата е в новините в 19ч......
  • 8 111111

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Щуротийка":

    Първо-говорят от тел.защото почти винаги колите не са техни и няма как да си запаметят телефона в колата.В не малко случаи са толкова прости,че не знаят как става
  • 9 Селянина с Колелото

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Капота":

    Тоя па ти ли ще кажеш как да говоря по телефона бе?.. аз ще говоря по телефона дори да съм го стиснал с г.зъ теб какво те боли кой как говори бе....кой както може и като има работа и със зъби ще го държи ...

    Коментиран от #10, #15

  • 10 СМЕХ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина с Колелото":

    Като има работа - да си завре телефона в задника и да си върши работата! А не да се прави на шофьор дегенерата!

    Евала на 1,3,5 ... Като се направи забележка на такива селтаци / чки си мислят, че им завиждаш хах
  • 11 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    хванат ли такъв да шофира и говори дори да не му е телефона ухото -веднага да му се натика отзаде в личният ауспух дори и хемероиди да има и да му се включи на вибрация в продължение на 48 часа посояно да звъни-това ще му или ще и стигне с тези големи телефони ще им е много добре-да ева гълфоните му да ева
  • 12 Бесни Скапани ПОМИЯРИ

    1 0 Отговор
    И ТОВА Е ЗА ДЕМАГОГИЯ И ПАРИ ДА СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА.АМИ ПО-МАЛКО ОПАСНО ЛИ Е ДА СЕ ЯДЕ ,ПИЕ,ПУШИ ДО КАТО СЕ КАРА.АМИ ДА СЕ СЛУША НА МАКС ГЕРИ НИКОЛ ИЛИ ЗА ОБРАТНИТЕ АЗИС.АМИ ДА СЕ КАРА И ОНАНИРА ПО МАЛКО ЛИ Е ОПАСНО.СЪЩАТА ПРОСТОТИЯ Е КАТО ДА СЕ КАРА ЛЯТОТО НА ФАРОВЕ.В АНГЛИЯ КЪДЕТО Е СУМРАЧНО И МЪГЛИВО КАТО НЕ КАРАТ НА ФАРОВЕ ДА НЕ СА СЕ ИЗБИЛИ Я. ДЕМАГОГИЯ И ЛИЦЕМЕРИЕ ТОВА Е ТО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ .
  • 13 най най

    0 0 Отговор
    Нужно ли е да се ругайте бе хора бадете сплотени задружни кой кога къде говорел кво се косите тва ли е най важното
  • 14 pyle

    0 0 Отговор
    Кой се изкушава да си ползва телефона на магистралата ?!?!?!?!
  • 15 Капота

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Селянина с Колелото":

    Аз не ти казвам как да говориш по телефона, само констатирам че си простак (в случая ти сам го казваш)
  • 16 Ники

    0 0 Отговор
    Сега има страхотни хендсфрий устройства с блутуут. Преди беше голяма мъка, наистина!
    Особено трудно стана с излизането на тъпите смартфони които изискват двойно повече внимание от старите и все трябва да им гледаш екрана за нещо.
    И не е от гъзарлък бе хора, просто работа като всяка друга.
  • 17 Dancho8008

    0 0 Отговор
    Забелязал съм, че по тези форуми се събира елита на нацията. Никога, а ма никога и за нищо на света не биха:
    1. Вдигнали телефона докато карат.
    2. Изхвърлили фасовете и найлончетата от цигари по улицата.(всъщност не познавам пушач който да не заклеймява тези дето цапат, а ма и не познавам и такъв дето да не цапа, а познавам пушачи?!?!?!?)
    3. Пресекли на червено или на необозначено място, сакън.
    4. Пресекли пешеходна пътека с колата си ако на 30метра около нея има пешеходец. Всъщност те не карат коли(нали говорят за шофьорите в трето лице).
    5. Да си купят телефон за 1000лв. при заплата от 500.
    Я се стегнете бе!
    Последно 96г видях човек който да се фука с телефона си(тогава те само за това ставаха, защото нямаше с кой да си говориш. И естествено, че винаги в колата, тази тухла пеша не се носеше).
    Всеки е минавал на червено, всеки си е вдигал телефона в колата, всеки е увисвал по средата на кръстовището и всички "безгрешни" шофьори са го псували.
    Всеки прави грешни неща без да ги осъзнава.
    Прочети статията и като ти звънне телефона, изчакай да спреш. Не си изрод и боклук, само защото един път си се обадил, дори и често да го правиш, пак не си(просто трябва да се замислиш)!
    Разберете най после, няма те. Това е народопсихология, т.е. има само ние.
    Онзи ден един велосипедист щеше да удари детето на тротоара, не го видя, много се притесни и се извини. Да го убия ли, защото е щяло да стане нещо ужасно, а ма не е?