2 180 4

АвтоВАЗ разработва евтин автопилот

Георги Касабов

Най-големият руски производител на автомобили работи над нов проект за подпомагащи системи от типа ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), сред които и автопилот, става ясно от изказване на продуктовия директор на АвтоВАЗ Алексей Лихачов на международната научно-техническа конференция "Перспективи пред развитието на автомобилите" в Толиати.

Терминът ADAS обобщава различни електронни помощници като адаптивен круиз контрол, системи за разпознаване на маркировката и т.н. Лихачов не уточнява какви асистенти разработват инженерите на компанията.

За сметка на това висшият мениджър поставя акцент върху бъдеща система за автономно управление, която за разлика от западните аналози ще бъде достъпна, въпреки че работата на руските конструктори ще бъде много по-сложна заради качеството на пътищата в страната.

Именно заради липсата на маркировка, а на много места - и на твърди настилки, първите автономни "лади" ще могат да се движат без участието на водача само в градове с приемлива инфраструктура. На въпрос кога ще започне серийното производство на автопилоти вицепрезидентът по инженеринга на АвтоВАЗ отговаря уклончиво "Когато станат икономически целесъобразни".Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 13:04  14.09.16
  Те от много години и сега имат такъв. Всяка лада става на автопилот след като задкормилното устройство употреби литър водка. А по сериозната част: не знам кой е толкова смел да се довери на автопилот сделан на руска земя.
 • Кофата
  Отговор
  2 05:58  15.09.16
  Руския автопилот, ще е тухла четворка върху педала на газта!
 • Драго
  Отговор
  3 10:12  15.09.16
  Най достъпните и евтини технологии са откраднатите. Тези, за които някой е вложил милиарди за да постигне някакъв резултат след 2-3-5 години труд.
 • mr A
  Отговор
  4 12:12  15.09.16
  Стойността на рублата така се срина ,че олигарсите(които са милионери в долари не в рубли) са започнали да викат на длъжността шофьор "евтин автопилот" :)Иначе сериозно лада е собственост на рено,произвежда калпави реплики на румънските Дачия и ще започне да произвежда коли с автопилот както си е редно-2-3 години след Дачия!

Напиши коментар:


Публикувай