Last news in Fakti

21 Септември, 2016 09:12 8 923 4

Учени прогнозират нов Чернобил

  • чернобил-
  • катастрофа-
  • аец

Следващата атомна катастрофа може да се случи отново и то съвсем скоро

Учени прогнозират нов Чернобил - 1
Снимка: Wikipedia

Следващата атомна катастрофа, подобна на тази в ядрената централа в Чернобил, може да се случи отново и то съвсем скоро. За подобен апокалиптичен сценарий предупреждават учените от университета в Съсекс, Великобритания.

Специалистите са анализирали повече от 200 ядрени аварии. Те са установили, че ако се приложат необходимите усилия за предотвратяване на инциденти с атомни реактори, крупните катастрофи могат да бъдат ограничени до 1-2 на столетие.

Учените са изследвали хиляди доклади, научни статии, прессъобщения, официални документи и публикации в медии. Те са оценили последствията от всяка ядрена авария от миналото. Обърнали са внимание на такива фактори като унищожено имущество, страховити поражения, пострадали хора и опазване на околната среда.

По думите на специалистите стандартните методологии, които използват в Международната агенция за атомна енергия за прогнозиране на аварии и инциденти, са абсолютно недостатъчни. Британските учени твърдят, че нужно и спешно усъвършенстване на технологиите за производство на ядрени реактори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    1 2 Отговор
    Значи за 200 повреди за последните 100год. не сме уведомени,пълна тъмнина.А,за Чернобил бият още тъпана.

    Коментиран от #3

  • 2 АЕЦА

    2 0 Отговор
    Това е така, защото другите аварии са били малки, а Чернобилската голяма, или поне ние не знаем за по-голяма от нея. При всички случаи трябва да се внимава че стават големи поразии ако гръмне аеца.
  • 3 Швестери унд Гебрюдер

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    А кой да те уведоми, американците ли? Имат много инциденти и за никой от тях освен официалната версия друго не се знае. Да ти е казвал някой, че и в Америка стават атомни аварии?! Не, няма и да го направят! Руският атом е опасен атом, американският е много хубав.

    В тази връзка, някой да ти е казвал, че американците са губили атомни бомби - едната паднала край Гренландия, другата край Испания през 80-те години?! Да ти е споменавал как са измервали мощността на атомните бомби пак същите американци - просто изпратили в голото поле войници, които да тичат и взривили бомбата. Облъчените били лекувани в болница, но все едно - всичките измрели от лъчева болест. Добрият чичо Сам! Преди това така изтребиха индианците, за да им вземат земята - одеяла, алкохол и европейски болести, на които живелите досега само в Америка индианци нямали имунитет.

    Ех, този добър чичо Сам! Друго си е кравешко с антибиотици и ГМО, приятни са пържените картофи с палмово масло, добре е и разваленото месо да се изкупува на безценица от фирми като Макдоналдс и да се "подмладява" с амониев хидроокис. Как да не са назад руснаците, на тях това с хидроокиса даже няма да им хрумне. Месото си е месо, водката е водка, храната е храна.

    Коментиран от #4

  • 4 Д-р Менгеле

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Швестери унд Гебрюдер":

    Браво бе, параноичен шизофреник такъв. Ти знаеш ли кой е уведомил света за аварията в Чернобил? Ако не знаеш, добре е да се поинтересуваш. Войниците тичали на голото поле................ Майко мила, на теб дори фантазията ти е изгнила. Точно в САЩ, където има безбройно много правозащитни организации, целящи да източват държавната хазна, първи ще гръмнат ако има дори токсична пръдня. Затъмнение има в комунистическите режими като СССР, Русия, Китай, Северна Корея. Изгубили атомни бомби.... то да не е игла в купа сено, че досега никой в Испания не я е открил? Сталин е избил повече руснаци от Хитлеристка Германия. Ама явно си червен трол и милееш по мащехата си, докато самите руснаци избягаха от там или поне онези с мозък.