5 536 3

Антинобелова награда за Volkswagen

Георги Касабов

Най-големият производител на автомобили в света Volkswagen бе удостоен с наградата "Иг-Нобел" за химия за "постиженията" си в екологията. Призът, известен още като Антинобел или Шнобел, се връчва за създаването на специално устройство, което занижава изкуствено вредните емисии от дизелови двигатели.

През септември щатската Агенция за опазване на околната среда уличи VW в използването на "мошеническо" оборудване, което привежда дизеловите двигатели в специален "чист" режим при включване на измервателна апаратура за тестове. Благодарение на софтуерен алгоритъм резултатите от замерванията на вредните емисии намаляват няколко десетки пъти.

Откритието на американските чиновници ескалира до скандал с междуконтинентален магнитуд и засегна над 11 000 000 автомобила. Дизелгейт предизвика оставките на почти целия висш мениджмънт на Volkswagen и доведе до масови разследвания и съдебни проблеми за концерна в Америка, Европа и Азия.

Наградите Иг-Нобел (игра с първите букви на думата ignoble - низък, позорен) са пародия на Нобеловите награди. Връчват се за научни трудове, които забавляват с безсмислеността или абсурдността си, от американското хумористично списание „Анали на невероятни изследвания“ (Annals of Improbable Research).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тнт
  Отговор
  1 18:14  26.09.16
  Ignoble за "мир" сега трябва да връчат и на Меркел за приноса й към Европаи нейното население, но вероятно трябва да я подели с Обама за създаването и подстрекаването на "Ислямска държава" !
 • Коч
  Отговор
  2 11:45  27.09.16
  Нещо за Путинката няма ли да предложиш?
 • СМЪРТ-ЗА- ТУРЦИТЕ
  Отговор
  3 22:53  27.09.16

Напиши коментар:


Публикувай