Last news in Fakti

26 Септември, 2016 15:49 6 058 3

Антинобелова награда за Volkswagen

  • volkswagen-
  • иг-нобел-
  • антинобел-
  • шнобел-
  • дизелгейт
Антинобелова награда за Volkswagen - 1

Най-големият производител на автомобили в света Volkswagen бе удостоен с наградата "Иг-Нобел" за химия за "постиженията" си в екологията. Призът, известен още като Антинобел или Шнобел, се връчва за създаването на специално устройство, което занижава изкуствено вредните емисии от дизелови двигатели.

През септември щатската Агенция за опазване на околната среда уличи VW в използването на "мошеническо" оборудване, което привежда дизеловите двигатели в специален "чист" режим при включване на измервателна апаратура за тестове. Благодарение на софтуерен алгоритъм резултатите от замерванията на вредните емисии намаляват няколко десетки пъти.

Откритието на американските чиновници ескалира до скандал с междуконтинентален магнитуд и засегна над 11 000 000 автомобила. Дизелгейт предизвика оставките на почти целия висш мениджмънт на Volkswagen и доведе до масови разследвания и съдебни проблеми за концерна в Америка, Европа и Азия.

Наградите Иг-Нобел (игра с първите букви на думата ignoble - низък, позорен) са пародия на Нобеловите награди. Връчват се за научни трудове, които забавляват с безсмислеността или абсурдността си, от американското хумористично списание „Анали на невероятни изследвания“ (Annals of Improbable Research).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тнт

    2 0 Отговор
    Ignoble за "мир" сега трябва да връчат и на Меркел за приноса й към Европаи нейното население, но вероятно трябва да я подели с Обама за създаването и подстрекаването на "Ислямска държава" !
  • 2 Коч

    0 1 Отговор
    Нещо за Путинката няма ли да предложиш?
  • 3 СМЪРТ-ЗА- ТУРЦИТЕ

    1 0 Отговор