10 592 4

Водороден пикап за американската армия

Георги Касабов

Догодина щатските военни започват изпитания на водороден пикап. Автомобилът горивни клетки е построен на базата на Chevrolet Colorado, но има удължено междуосие и усилена каросерия.

Техническа информация за военната версия на новия пикап не се съобщава. Известно е единствено, че инженерите на General Motors са успели да покрият изискванията на армията за проходимост, висока степен на акустична и топлинна незабележимост и по-голяма автономност, отколкото автомобилите с ДВГ.

Прототипът на Chevrolet Colorado ZH2 има 37-цолови всъдеходни гуми и спортни седалки Recaro. Според Пол Роджърс, директор на изследователския център TARDEC (Tank Automotive Research, Development & Engineering) "автомобилите с горивни клетки будят сериозен интерес в армията" заради високия си въртящ момент, икономичността и практически пълната си безшумност.

Водородните возила обаче страдат и от недостатъци, на първо място сред които е цената. Това кара мнозина анализатори да смятат, че дори да издържи блестящо всички изпитания, Chevrolet Colorado ZH2 надали ще стане масов военен всъдеход като HUMVEE. Подобни автомобили най-вероятно ще се използват от специалните части, за които ще се произвеждат ограничени партиди.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пушек
  Отговор
  1 15:41  04.10.16
  А ше гори ли масло?

  Коментиран от #2

 • незнайко
  Отговор
  2 09:51  05.10.16

  До коментар #1 от "Пушек":

  За съжаление няма да може да използва отработено двигателно масло като дизелите.

  Коментиран от #3

 • ДАТИГО НАБИЯ
  Отговор
  3 19:45  05.10.16

  До коментар #2 от "незнайко":

  СИМЧПАТЯГА
 • хахаха
  Отговор
  4 15:29  10.10.16
  дали в пустинята ще може да го поправят специалните части.

Напиши коментар:


Публикувай