10 000 5

Създаване на нож от рибарски куки

Ангел Харизанов

Виждали сме всякакви щури творения, но това определено се открои. Този ковач предава текстурата на дамаската стомана по много интересен начин - чрез сплескването на хиляди рибарски куки. За целта, той напъхва куките в квадратен стоманен профил, като запълва кухините със стоманен прах от от вида 1084 и след това заварява отворите.

След упорито коване, оформяне, каляване и полиране, ефектът на тази текстура на острието, определено си заслужава, като дръжката допълнително подчертава крайния продукт на усилията на майстора. Коването е едно от нещата, които в последно време трудно можем да видим и видеото ни отне вниманието и то до последната секунда.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • OMG WTF
  Отговор
  1 11:01  14.10.16
  fakti.bg, от 2-3 дни насам страницата ви е невероятно бъгава! Моля ви, оправете си сайта!
 • ГОстенин
  Отговор
  2 17:40  14.10.16
  ctrl+f5 и всичко ще е ок
 • Различен
  Отговор
  3 20:31  14.10.16
  Уф! Тези не разбраха ли, че това са простотии! Този "нож" за нищо не става! Язък им за труда! Следващата серия ще е създаване на нож от прахообразно "желязо"! Някой си нямат хабер от металознание и технология на металите, но могат да "маат" с чука!
 • Чоки
  Отговор
  4 21:13  14.10.16
  Тоя никакъв майстор не е, веднъж пресован метала, дори горещ огъне ли се и върне ли се на обратно (изправяне), кристалната решетка на мястото на огъването е компрометирана и силно увредена. Щом го изправи с чука, този нож там някой ден ще се счупи.

  Коментиран от #5

 • Различен
  Отговор
  5 15:09  15.10.16

  До коментар #4 от "Чоки":

  Ха-Ха-Ха! Братчед, като не го разбираш тези неща, барем не пиши. Че тука аман от глупости! А валцоването какво е? И коването на всякакви изделия? А освен това точно с коване и многократно огъване се получават най-здравите стомани, заради наслагването на много уякчени линии на деформация!

Напиши коментар:


Публикувай