1 160 1

Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот

Проектът е от второ поколение по японска образователна система

Стефанаки Йоанис

За втора поредна година в Пловдив се осъществяват курсове по роботика за деца и юноши. Децата се учат как да програмират робот да пише, танцува и разговаря по установена японска система. Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика, на който деца се упражняват да програмират робот, наподобяващ човек.

Инициативата е с идеалната цел да се допринесе за развиването на образованието в България. В резултат на усилията на децата, роботът Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства.

Организаторите въвеждат новия метод за обучение постепенно със собствени усилия и средства и напълно безплатно за желаещите да развиват своите умения в програмирането на роботи. Инициатор и организатор на курсовете в Пловдив е Виктор Прончев. Курсовете за деца започват по идея на 12-годишната Катя преди 2 години. Тя е дъщеря на Виктор Прончев. Под ръководството на своя баща, момичето прилага уменията си в програмирането, като същевременно се включва и в обучението на децата като преподавател.

Паралелно с курсовете за деца се осъществяват и курсове за юноши, студенти и техници. Те се водят от един от най-добрите специалисти по индустриална роботика в България, Теодор Георгиев.

Ателието по роботика за деца и РобКо академията са едни от многото инициативи на технологичната общност в Пловдив, на която Виктор и Теодор са членове. Тe са създадени с некомерсиална цел и в полза на развиването на образователната система в България. 

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бай мангасариян
    Отговор
    1 13:33  27.10.16
    Как може такова нещо, това е расизъм, я закарйте 5-6 робота и в циганската махала, няма само българчетата да си играят с роботи, а пък бедните циганчета да разчитат на някакви смешни 30 евро!

Напиши коментар:


Публикувай