1 814 1

Adobe демонстрира Photoshop за говор

Adobe демонстрира Photoshop за говор
Георги Касабов

В скоро време може да стане крайно сложно човек да докаже, че произнесъл едни или други думи. На изложението Adobe MAX в Лас Вегас едноименната американска софтуерна компания демонстрира възможностите на нова програма под кодовото име Project VoCo, с помощта на която могат да се разместват думите в записана реч и дори да се добавят фрази, които никога не са съществували в оригинала.

За да имитира гласа и нюансите на интонацията, "фотошопът за говор" се нуждае от 20-минутен запис на говора на човек. VoCo разбива аудиопотока на отделни фонеми, а редактирането и добавянето на думи се осъществява с текстовото поле на аудиоредактора.

От Adobe смятат, че софтуерът ще бъде от полза за студиа, подкастове и озвучаване. VoCo ще облекчи неимоверно работата на специалистите, когато се налагат промени в записите. Този процес може да бъде много скъп и времеемък, тъй като често в такива случаи се налага повторно събиране на апаратура, актьори и т.н.

Експерти обаче се опасяват, че масовото използване на "фотошопа за говор" ще доведе до фалшификации на изказвания, телефонни разговори и дори политически речи. За момента проектът се намира в начален стадий и все още има време технологията да бъде надеждно защитена против използване за користни цели.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 18:46  09.11.16
    Айде ся! Да не би до сега да не се правеха фалшификации на записи! Просто сега ще стане по-досъпно.

Напиши коментар:


Публикувай