9 Ноември, 2016 15:46 2 380 1

Adobe демонстрира Photoshop за говор

  • adobe-
  • project voco-
  • photoshop
Adobe демонстрира Photoshop за говор - 1

В скоро време може да стане крайно сложно човек да докаже, че произнесъл едни или други думи. На изложението Adobe MAX в Лас Вегас едноименната американска софтуерна компания демонстрира възможностите на нова програма под кодовото име Project VoCo, с помощта на която могат да се разместват думите в записана реч и дори да се добавят фрази, които никога не са съществували в оригинала.

За да имитира гласа и нюансите на интонацията, "фотошопът за говор" се нуждае от 20-минутен запис на говора на човек. VoCo разбива аудиопотока на отделни фонеми, а редактирането и добавянето на думи се осъществява с текстовото поле на аудиоредактора.

От Adobe смятат, че софтуерът ще бъде от полза за студиа, подкастове и озвучаване. VoCo ще облекчи неимоверно работата на специалистите, когато се налагат промени в записите. Този процес може да бъде много скъп и времеемък, тъй като често в такива случаи се налага повторно събиране на апаратура, актьори и т.н.

Експерти обаче се опасяват, че масовото използване на "фотошопа за говор" ще доведе до фалшификации на изказвания, телефонни разговори и дори политически речи. За момента проектът се намира в начален стадий и все още има време технологията да бъде надеждно защитена против използване за користни цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Айде ся! Да не би до сега да не се правеха фалшификации на записи! Просто сега ще стане по-досъпно.