11 505 5

Tesla потвърди втора Гигафабрика в Европа

Tesla потвърди втора Гигафабрика в Европа
Георги Касабов

Tesla Motors избра малкия немски град Прюм за своя щаб квартира на Стария континент. Там е базирана високотехнологичната компания Grohmann Engineering GmbH, която скоро ще стане част от империята на калифорнийския производител на електромобили, съобщава Spiegel Online.

Grohmann Engineering GmbH е слабо известна извън тясноспециализираните кръгове. Компанията се занимава с изследвания в областта на автоматизацията на производството и производство на оборудване за автомобилни заводи. След придобиването от Tesla тя ще трансформирана в нейно европейско поделение с името Tesla Grohmann Automation.

Отдалечеността на Прюм от големи градове (най-близкият Кьолн се намира на 100 км) надали ще създава логистични проблеми, тъй като производството на електромобили и батерии може да бъде организирано в други населени места и дори държави - Илон Мъск вече има малка фабрика в Холандия. Идеята е Tesla Grohmann Automation да се превърне в "мозъчен център", откъдето да се координират технологичните процеси във всички заводи на американския производител, включително и все още нефункциониращата Гигафабрика в Невада.

На пресконференцията, посветена на покупката на 74.9% от акциите на Grohmann Engineering, Мъск е заявил, че със сделката се полагат основите на Gigafactory II, която ще бъде построена в Европа. Къде точно ще се случи това все още е предмет на преговори, които вече се водят на равнище ЕС.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • SAAB
  Отговор
  1 16:37  09.11.16
  На ви сега ....на 100км от Кьолн ! Защото огне-бореца им отказал да ги пусне в Ловеч ......тънка им била офертата
 • Картър
  Отговор
  2 17:25  09.11.16
  Можем само да съжаляваме, за тава.(
 • Картър
  Отговор
  3 17:26  09.11.16
  Можем само да съжаляваме, за това.(
 • Дядо поп
  Отговор
  4 22:11  09.11.16
  А у нас за да поощряват техническия прогрес,Боко и пасмина ти искат за конверсия на волска каруца,три каруци документи плюс две капи пари,а за да направиш законна смяна на ДВГ с електромотор на кола,ти искат два камиона документи и пари като за апартамент в областен град,иначе може спокойно да си внасяш чужди ел.трошки, та ако ще и сделани по трудово в чайна.
 • onq s konq
  Отговор
  5 01:58  10.11.16
  Ако компанията беше допусната у нас,щяхте да врещите че това е станало на безценица и управляващите разпродават българските интереси за дребни стотинки.Което пък значи че явно са си напълнили джобовете с рушвети.Другия вариант е че след като офертата е отказана,значи управляващите са прости .НО И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКАТА И ДА СЕ МАХАТ!...Според Вас:)Е да,ама Господ си знае работата и ви е отредил предвидливо мястото на КАВАЛСКА ДУПКА НОМ.9

Напиши коментар:


Публикувай