2 446 1

Мощна хакерска атака по най-големите руски банки

Георги Касабов

Пет от десетте най-известни руски банки са подложени на масирана хакерска атака, започнала в следобеда на 8 ноември и продължаваща до момента, съобщава "Лаборатория Касперского". Това е първата мощна вълна от DDoS-нападения над финансови организации от началото на годината.

Хакерите използват методи като syn-flood (изчерпване на ресурсите на операционната система) и http-flood (претоварване с цел осуетяване на достъпа до ресурс), на които операторите не могат да противодействат със стандартни способи. От "Лаборатория Касперского" не разкриват кои са атакуваните банки. Известно е само, че сред тях е "Сбербанк".

Средната продължителност на атаките е около час, но най-упоритата е траяла половин денонощие. Интензитетът достига 660 000 заявки в секунда, а експертите предполагат, че това не е пределът. Ботнетът, който атакува руските банки, се състои от най-малко 24 000 заразени компютъра, 50% от които се намират в САЩ, Индия, Тайван и Израел.

"Подобни атаки имат потенциала да доведат до сериозни последствия, тъй като могат да затруднят клиентите в оперирането със системите за онлайн банкиране. Нападенията понякога играят и ролята на прикриваща маневра за по-сложна целева атака по банките", твърди Алексей Кисельов, ръководител на проекта Kaspersky DDoS Prevention в Русия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Тиквеник
    Отговор
    1 21:41  10.11.16
    62 пъти повече трябва да се пънат, ьс дс сшечелят USдолар, защото курса на рублата в момента е такъв!

Напиши коментар:


Публикувай