11 Ноември, 2016 12:02 18 882 18

Бензин от въздуха. Вече е възможно

  • бензин-
  • гориво-
  • въздух-
  • soletair
Бензин от въздуха. Вече е възможно - 1

Стартапът IneraTec при Технологичния институт в германския град Карлсруе създаде първата концептуална система за получаване на въглеводородно гориво от въздуха. В проекта по създаване на устройството Soletair са взели участие и финландският център за технически разработки VTT, и Технологичния университет LUT във финландския град Лапеенранта.

Системата може да прави бензин, дизел или керосин. Най-общо казано системата се състои от специален концентратор на въглероден диоксид от въздуха и апарат за електролиза, работещ на слънчеви батерии. Наличен е и химичен реактор, в който въглеродния двуокис и водорода се превръщат във въглеводород. Пускането на първата такава станция е насрочено за началото на следващата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 1 Отговор
    Ами да логично , ама за болен мозък ( разбирай бензинджия , търговец или производител на петролни автомобили или части за тях и темподобни ) . Що да не използваме чистата и евтина соларна енергия , за да оберем мръсотията от цялата атмосфера и да я избълваме концентрирано точно под носовете ни в населените места и околностите им , при това осигурявайки още живот на мафията на производителите на ДВГ , които сигурно ще се отблагодарят някакси . Пък че това с нищо не решава нерешимите проблемите на ДВГ ( ненадеждност , катастрофален КПД , скъпа поддръжка , оттам нужда от сложна и скъпа и ненадеждна трансмисия и т.н. ) , какво ти пука , нали сме "високотехнологични" ! Има ли смисъл да казвам кой финансира "такива" разработки ?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Бай Шиле

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ко? Пий си хапчетата, бълнуваш.
  • 3 123

    0 1 Отговор
    сакън, сега освен за бензин ще искат пари и за въздух...
  • 4 във варна са го измислили

    1 1 Отговор
    Ха ха "бензин от въздух" това Марешки от кога го е измислил и я гледай, колко народ му се върза на бензиновите изпарения и гласува за него, а той разправя, че 5 мил $ БСП му били давали, как цигани можел да купува и целува ли целува Бай Х.
  • 5 БАЙ ГАН4О

    0 1 Отговор
    Вярно е и от пръдня боя става
  • 6 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Че кой си ти да налагаш кое да ползват хората?
    Сега Тръмп ще ви резне крилцата на всички ш..ни екодиктатори!
    Ти ще ми кажеш дали да карам електричка или бензинка, хайде разкарай се, трол!

    Коментиран от #9

  • 7 рес еоод

    0 1 Отговор
    няма да мине ще обърка сметките на милиардерите
  • 8 varna

    1 1 Отговор
    ей няма да обиждаш Марешки,че и до сега щеше да караш ъ бензин от 2,3лв.и даже нагоре.

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ами аз съм този дето знае , че след 5 години "електричките " ще са по-евтини и със същия пробег на съответния ДВГ , а за поддръжка , разход и динамика и сега няма сравнение . И тогава ще трябва ти да "налагаш" на хората да си купуват "бензинка" , ама и да им обясниш , че трябва да плащат и 10-15 пъти по-големи данъци и да си ги карат на село , щото в града НЕ може . А за Тръмп не се пали толкова , както Хилъри стана от "луда жена" до " политик направил много за страната си" , така ще стане и с всичко останало

    Коментиран от #10

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ако електричките станат по-евтини, аз ще съм един от първите който ще си купи!!!
    Само, че не съм лаик като теб и не вярвам на врели-некипели!
    И защо продължаваш да пишеш глупости - данъка не е физична величина и се променя спрямо политиката, а сегашната ще направи завой на 180 градуса от еко лъжите за Глобално затопляне заради автомобилите!
    Вярвай си, че Тръмп няма да си удържи на думата, но за разлика от Килъри, той си има достатъчно пари, за да прави политиката на база собствени комисионни.
    Истината е да има баланс и право на избор - кеф ти електричка, кеф ти ДВГ. Никой няма право да налага нещо и да забранява друго, след като и двете технологии си имат привърженици.
    Най-грозно е налагане на измислени данъци или забрани, които изобщо не кореспондират с реалността!

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 11 във варна са го измислили

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "varna":

    Нещо не си си пил хапчетата мяй я тичай до аптеката на марешки ;)
    Ти сега тия пари 'дет ги изпука тоя за избори да се прави на 'квот не е от къде мислиш, че ще ги избиие ???
  • 12 ееееххххха

    1 0 Отговор
    Айди ся, а бира могат ли?
  • 13 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Амин! Само че и да им го говориш няма да те разберат, защото всичките тия либералчета, еколози, защитници на човешки права и тем подобни, въпреки че лаят как искали всеки да има право на мнение и избор, точно те не приемат различно от тяхното мнение и се опитват да го налагат с всички сили! Доказателство са Обама, Килъри, еврогейците и другите им производни от фондациите им!
  • 14 Бай Hui

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Абе ей, слава на Бога, че никой няма да ви пита вас дали машина, отделяща смъртоносни вещества под носа на всички, трябва да се забрани да влиза в градовете. И дали няма да отпадне дълго преди това да стане факт, в следствие на естествения подбор. ДВГ е глух клон на еволюцията и заминава където му беше мястото - при динозаврите. Тва е една изтормозена технология, работеща на принципа на множество взривове, дето цял жизнен цикъл се опитва да се саморазруши и накрая успява хаха.
    В DE камарата гласува да им забранят продажбата от 2030-та. Ма че искаш омаслена ярмомелка да мета черни турлуци? Прав ти път към провансаа! Айдеее...

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Hui":

    Като концепция, електромобилите са по-стари от автомобилите с ДВГ драги празнодумецо. И тогава както сега са ги смятали за неефективни, тежки, ограничен пробег и скъпи за производство, плюс това че се използват вредни елементи за направата на батериите! Кой те знае и ти къв си зелен кестен, брадясал с раста на главата, дето ходи на палатка по Градина, Къпина и другите тъпанарски къмпинги пълни с кришнари, дето живота им минава в протести и защитаване на измислени каузи, само за да осмислят жалкото си съществуване! Айде много здраве и ходи да гушнеш някое дърво и му се оплачи колко са лоши тия с колите!
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Hui":

    комплексарче, демагогията и диктатурата могат да зарадват само дребните и огнетени душици като теб!
    И ако обичаш не ми давай за пример деградирала Германия!
    Сега много бързо Тръмп ще им наложи съвършено различна линия в политиката и тогава аз ще се радвам.
  • 17 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    А стига ли ти на пипето че цената на електроенергията ще скочи многократно и то не само за автомобилите.

    Коментиран от #18

  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    Нещо си объркал адресът. Аз точно това твърдя. Може би си искал да адресираш коментарът до този под мен (коментар 9)?