14 Ноември, 2016 14:53 4 473 3

Къща против наводнения

  • elevating house-
  • larkfleet group-
  • наводнение
Къща против наводнения - 1

Рискът от наводнения прави строителството в много райони на Великобритания невъзможно. Високите цени на недвижимите имоти на Острова обаче карат предприемачите да търсят алтернативни методи за изграждане на жилищни сгради в такива зони.

Elevating House на архитектурното бюро Larkfleet Group прилича на традиционна за Англия двуетажна къща с три спални. В случай на наводнение обаче тя се издига над основите си с помощта на подемен механизъм.

Къща против наводнения

Щом постъпи предупреждение са предстоящо повишаване на водите, система от крикове, двигател, скоростна кутия и карданен вал повдигат зданието с тегло 65 тона на височина 1.5 метра. Процесът отнема само 5 минути.

През това време на обитателите се препоръчва да напуснат сградата от съображения за безопасност и да се приберат едва след оттеглянето на водите. Слънчеви панели на покрива и акумулаторен блок осигуряват електричество, докато Elevating House се намира във въздуха. Канализацията и водопроводът също запазват работоспособността си благодарение на гъвкавите тръби.

Когато наводнението свърши, от собствениците се изисква само да почистят основите и повдигащия механизъм от наносите. Ако проектът на Larkfleet Group бъде одобрен, първите подобни къщи ще се появят още догодина. Масовото строителство обаче ще трябва да почака, тъй като се предвижда 5-годишен тестови период в реални условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Не е ли по лесно, направо да е построена на 1.5 метра над земята? Тогава отпадат всички механизми. Наколните жилища отдавна са измислени.
  • 2 Ганчо

    1 0 Отговор
    Мдаааа, отдолу ограждаш с телена ограда и слагаш 20/30 бройлера, може и носачки.
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Или просто да се направи отводнителен канал около къщата на разстояние 10тина метра, та водата хич да не стига до основите на къщата. Една помпа да изпомпва и една ограда да спиха наплива, това е. Друг вариант е да е вдигната на метър и пак да има отводнителна система в мазето, за да не се нанасят щети от влязлата вода. Ама това е глупост, такава инвестиция и сложнотия, ами основите като се натоварят с 65т и се напои с вода дали ще издържат? Или кой би искал да плати поне 30х.евро за система, като може да си избере просто съседното хълмче с височина 2,3м по-високо от ливадата.