3 439 3

Къща против наводнения

Къща против наводнения
Георги Касабов

Рискът от наводнения прави строителството в много райони на Великобритания невъзможно. Високите цени на недвижимите имоти на Острова обаче карат предприемачите да търсят алтернативни методи за изграждане на жилищни сгради в такива зони.

Elevating House на архитектурното бюро Larkfleet Group прилича на традиционна за Англия двуетажна къща с три спални. В случай на наводнение обаче тя се издига над основите си с помощта на подемен механизъм.

Щом постъпи предупреждение са предстоящо повишаване на водите, система от крикове, двигател, скоростна кутия и карданен вал повдигат зданието с тегло 65 тона на височина 1.5 метра. Процесът отнема само 5 минути.

През това време на обитателите се препоръчва да напуснат сградата от съображения за безопасност и да се приберат едва след оттеглянето на водите. Слънчеви панели на покрива и акумулаторен блок осигуряват електричество, докато Elevating House се намира във въздуха. Канализацията и водопроводът също запазват работоспособността си благодарение на гъвкавите тръби.

Когато наводнението свърши, от собствениците се изисква само да почистят основите и повдигащия механизъм от наносите. Ако проектът на Larkfleet Group бъде одобрен, първите подобни къщи ще се появят още догодина. Масовото строителство обаче ще трябва да почака, тъй като се предвижда 5-годишен тестови период в реални условия.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 16:53  14.11.16
  Не е ли по лесно, направо да е построена на 1.5 метра над земята? Тогава отпадат всички механизми. Наколните жилища отдавна са измислени.
 • Ганчо
  Отговор
  2 18:30  14.11.16
  Мдаааа, отдолу ограждаш с телена ограда и слагаш 20/30 бройлера, може и носачки.
 • гост
  Отговор
  3 13:22  15.11.16
  Или просто да се направи отводнителен канал около къщата на разстояние 10тина метра, та водата хич да не стига до основите на къщата. Една помпа да изпомпва и една ограда да спиха наплива, това е. Друг вариант е да е вдигната на метър и пак да има отводнителна система в мазето, за да не се нанасят щети от влязлата вода. Ама това е глупост, такава инвестиция и сложнотия, ами основите като се натоварят с 65т и се напои с вода дали ще издържат? Или кой би искал да плати поне 30х.евро за система, като може да си избере просто съседното хълмче с височина 2,3м по-високо от ливадата.

Напиши коментар:


Публикувай