2 976 4

Обвиниха китайските смартфони в шпионаж

Обвиниха китайските смартфони в шпионаж
Георги Касабов

Смартфоните китайско производство шпионират собствениците си, твърди The New York Times. Според авторитетния американски вестник на някои апарати е инсталирана програма, която препраща текстовите им съобщения, местоположението, регистъра с повикванията и други данни към сървър в Китай на всеки 72 часа.

Течът на информация е установен от специалисти на компанията за киберсигурност Kryptowire. Властите в САЩ все още не са напълно сигурни защо китайските производители събират такива данни.

Някои специалисти смятат, че от "задния вход" се възползва разузнаването на КНР, а други дават по-прозаично обяснение, свързано с по-прецизното таргетиране на рекламите. Във всеки случай потребителите не са предупреждавани за събирането на такава информация, което може да се интерпретира като незаконно вмешателство в личния живот.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тоти
  Отговор
  1 19:22  16.11.16
  емчи гугъл нали прави същото?!?!?!
 • бббббб
  Отговор
  2 07:45  17.11.16
  А,Вайбър кво прави???
 • mediator37
  Отговор
  3 11:02  17.11.16
  Значи Гугъл и Вайбър са демократични програми, там може. Китайската програма е комунистическа, там не може. Това вече е чисто престъпление.

  Коментиран от #4

 • Nik
  Отговор
  4 10:15  18.11.16

  До коментар #3 от "mediator37":

  За Гугъл и Вайбър си уведомен и си се съгласил с условията. Съществена разлика. В общи линии ако си параноик или имаш какво да криеш трябва да внимаваш дори с коментарите в подобни сайтове.

Напиши коментар:


Публикувай