Last news in Fakti

30 Октомври, 2011 09:52 2 710 0

Доказаха научно хипнотичния транс

  • хипноза-
  • транс
Доказаха научно хипнотичния транс - 1
Обичайно (горе) и хипнотично състояние (долу). Снимка: Suomen Akatemia

Група експериментатори от Финландия и Швеция получи първите физиологични доказателства за съществуването на хипнотичен транс. Независимо от дългогодишното изучаване на феномена, учените и до днес нямаха единно мнение за същността му.

Някои изследователи смятат хипнозата за особено, изменено състояние на съзнанието. Други твърдят, че тайната й се крие в когнитивни стратегии, внушения и възникващите в резултат от тях мислени образи, които генерира мозъкът на буден човек.

Вече никой не спори, че в една или друга степен хората се поддават на внушения. Учените обаче на могат да стигнат до съгласие по въпроса какво означава хипнозата от гледна точка на физиологията - дали става дума за психично състояние на границата между съня и бодърстването, или просто поведение на буден човек, предизвикано от интензивна мотивация.

Финландските изследователи и шведските им колеги накланят везните в полза на първата теория. Те доказват за първи път в историята, че става дума за особено физиологично състояние на организма по време на хипнотични сеанси.

Скандинавските учени съсредоточили вниманието си върху т.нар. "стъклен поглед", при който очите са широко отворени и не помръдват. До този момент явлението не е било разглеждано като надежден белег за хипнотичен транс, тъй като далеч не възниква при всеки хипнотизиран.

За опита си експериментаторите избират човек, който се поддава на хипноза изключително лесно - със споменаването на едва една ключова дума, и излиза от нея също толкова бързо (за броени секунди).

Движенията на очите му са заснемани с камера с висока точност, а за да се изключи произволно влияние на хипнотизирания, учените му задавали зрителни задачи, при които обикновено се наблюдава автоматична реакция на очите.

След сравнение с поведението на бодърстваща контролна група се оказало, че при хипнотизирания със "стъклен поглед" се наблюдават реакции, каквито будните участници в опитите не са могли да изимитират дори нарочно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА