1 664 1

Сензорен екран на илюминатора

Георги Касабов

Повечето съвременни пътнически лайнери и бизнес джетове имат прозорци от дву- или трислоен пакет от органично стъкло (полиметилакрилат). Някои илюминатори имат електрохимичен слой, който им позволява да променят оптичните си свойства - например да потъмняват, но като цяло самолетните "прозорци" не са търпели сериозно развитие от десетилетия.

Френската компания Vision Systems предлага новаторско решение, което ще превърне илюминатора в истински мултимедиен дисплей. Освен че съдържа електрохимичен слой, Acti-Vision Window представлява сензорен екран, на който пътниците могат да получават информация за полета, да сърфират в интернет, да гледат филм и общо взето всичко, което позволява всеки таблет.

Преходът между работните режими на Acti-Vision Window се осъществява през специален интерфейс, разположен в долната част на илюминатора. Пасажерът може да регулира прозрачността и силата на подсветката. Ако иска да подремне, а светлината му пречи, трябва просто да затъмни стъклото. В такъв случай дисплеят се изключва.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 22:33  23.11.16
    Тази технология може да направи самолетите без илюминатори (прозорци) по здрави.

Напиши коментар:


Публикувай