4 015 0

Транспортни роботи от BMW

Транспортни роботи от BMW
Радослав Славчев

Автономното шофиране играе все по-важна роля в логистиката. Така например първата флотилия от десет автономно движещи се умни транспортни робота (STR) превозва части в завода във Вакерсдорф.

Това, което е уникално е автономно движещите се роботи, които не се нуждаят от инсталирани в пода индукционни ленти за навигацията си, а се движат свободно из логистичното хале.

При това те устойчиво ползват употребяваните батерии от BMW i3 и могат да превозват контейнери с тегло до 500 килограма. Чрез измерване на дистанцията до безжични предаватели роботът определя точното им местоположение и маршрут.

Използвайки сензори, за да разпознае и реагира на критични ситуации, роботът може да сподели маршрута с хора и други превозни средства. След 5-месечно тестване на прототипа, проектът ще премине към предсерийно производство.

Десетте умни транспортни робота ще бъдат използвани за пръв път в ежедневната работа и ще изпълняват независимо транспортни задания. При следващото ниво на разработката система от 3D камери ще позволи още по-прецизна навигация. BMW Group разработи проекта съвместно с Fraunhofer Institut IML в Дортмунд.


Напиши коментар:


Публикувай