Last news in Fakti

6 Декември, 2016 14:30 27 727 10

Автобусът на бъдещето събира прах

  • teb-1-
  • автобус-
  • teb
Автобусът на бъдещето събира прах - 1

Китайският автобус-чудо TEB-1, който трябваше да превозва до 300 пътници през задръстванията в големите градове благодарение на тунелната си конструкция, явно никога няма да поеме на път. Футуристичният прототип е изоставен от два месеца в покрайнините на гр. Хъбей, заемайки три от платната на един от тамошните булеварди, съобщава Sina.

Автобусът на бъдещето събира прах

Възможностите на тунелния рейс, под който могат да минават возила с височина 2.1 метра, бяха демонстрирани през август. От тогава насам обаче китайски журналисти се оплакват, че така и не са успели да се свържат с авторите на проекта.

Автобусът на бъдещето събира прах

TEB-1 предизвика международен фурор с оригиналната си конструкция. Дългият 22, широк 7.8 и висок 4.8 метра автобус бе сочен като оригинално решение на транспортните проблеми в мегаполисите, тъй като преминава безпрепятствено над трафика.

Автобусът на бъдещето събира прах

Реализацията на проекта обаче явно се е оказала по-сложна от предвиденото. Тежкото превозно средство създава риск за целостта на пътните настилки, не може да взема по-остри завои, а в случай на авария пътниците трябва да се спасяват от прекалено голяма височина.

Автобусът на бъдещето събира прах

Въпреки призивите и протестите на населението в Хъбей TEB-1 явно ще остане още дълго "закотвен" в хангара си. Оказва се, че договорът за наем на 300-метровото тестово трасе е продължен до септември 2017 г. Дотогава за автобуса на бъдещето ще се грижат двама престарели охранители, които от време на време отмиват натрупалата се върху прототипа прах.

Автобусът на бъдещето събира прах


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    7 15 Отговор
    Поредният китайски балон. В близките години очакваме да се спука и най-големият китайски балон - икономиката им. :)

    Коментиран от #5

  • 2 шофер

    3 3 Отговор
    Лошо няма. Ама моят бус е висок 2.80, какво правим? В трафика се движат и бусове, не само коли. С бусовете се върши работа. Това чудо е ефектно, но недомислено.
  • 3 гост

    7 6 Отговор
    Това реално е трамвай, а не автобус. Ако се движи с 50км/ч и някой е спрял до линията му какво ще стане? Или ако някой се уплаши като това чудо минава над него и се удари в корпуса му, кой е виновен? Не са го домислили, може да е гениално, ала щом се движи сред другите участници и е толкова голямо трябва да е много сигурно и начина на движение да е известен на всички участници. Метрото или трамвая са по-добри като приложение.
  • 4 той

    4 1 Отговор
    ми да го направят като икарус че да взима по резки завои
  • 5 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "OMG WTF":

    Хората дръпнаха много напред и продължават а ти си бъркай в носа...

    Коментиран от #10

  • 6 УЕЪ

    0 0 Отговор
    ok дории да имаограничение на височината на мпс-тата на дали вс ще я спазва
    ис препятствия на дали ще станено и да се получи! а и дори да стане пакевъпроса със сигърността=3 трябват мантинелипротив спиране или ъдави в рейса а назавои е невъзможно!
  • 7 кроко

    2 2 Отговор
    Който е с по-висока кола ще изчаква, заобикаля от друг път или ще изпреварва където има свободни платна. А който се блъсне в това нещо докато е под него, носи отговорност! Може би законите тябва да се попроменят малко за да работи това нещо, може би им трябва време за да си намерят клиенти, но идеята със сигурност е много добра.
  • 8 Гостенин

    1 2 Отговор
    Тва няма бъдеще в сегашната градска инфраструктура.
    Няма как да минава там където са линиите на тролеи и трамваи.
    Водачите нямат навици да пазят / заобикалят / изпреварват
    такова животно.
    Ако линията му се покрие със сняг и лед - там си остава.
    За такова нещо трябват специални правила за движение.
    Както за трамваите.

    Не е достатъчно да се направи такъв автобус.
    Много повече пари струва такова нещо да бъде използвано реално.
  • 9 веселин

    2 0 Отговор
    Ами това е автобус на бъдещето, той не е предвиден за настоящето
  • 10 OMG WTF

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Какво се засегна, да не си китаец? :) Аз не съм казал, че не са дръпнали. Дръпнаха, ама цената тепърва ще я плащат. :)