7 Декември, 2016 09:45 2 883 2

Марсоходът "Кюриосити" се счупи

  • марс-
  • кюриосити

Марсоходът „Кюриосити“ получи сериозна повреда. Инженерите от НАСА тепърва ще изясняват причините за неизправностите на уреда за пробиване на марсохода, съобщава ТАСС.

Повредата е била открита в мотора на устройството, който активира пробивния механизъм за получаване на проби от почвата.

Специалистите виждат две причини за възможния отказ на техниката и разглеждат опциите за нейното поправяне. Според съобщение на НАСА придвижването на марсохода временно е било преустановено, за да се изключи допълнителната вибрация на механизмите.

В момента учените определят диагностичните тестове, които ще им позволят с точност да проверят механизмите на пробивното устройство. За целта се правят проби с двойник марсоход, който е на Земята, преди те да бъдат повторени на Червената планета, заяви заместник-ръководителят на мисията Стивън Лий.

Кюриосити кацна на повърхността на Марс на 6 август 2012 година. Апаратът е дълъг 2,8 метра и тежи 980 килограма, припомня ТАСС.

В момента „Кюриосити“ извършва проучвателен оглед на район, наречен „Пропастта“, в нисък планински район на Червената планета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ром с БМВ

    5 4 Отговор
    Сигурно е с двигател от БМВ
  • 2 Гоуст

    9 2 Отговор
    Руснаците са виновни. Това е провокация срещу ЕС и НАТО!