9 Декември, 2016 14:41 5 890 13

Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV

  • patria-
  • машина-
  • военно
Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV - 1

Финландската компания Patria представи бронирана бойна машина Patria AMV пред военни, експерти и журналисти на полигона в Казанлък. Демонстрациите са първи по рода си у нас.

Представители на Patria запознаха присъстващите с различните версии и конфигурации на машината, предназначени за различните нужди на пехотата. Направена бе практическа демонстрация на машината с преминаване на различни препятствия по трасето на полигона и демонстрационна стрелба. Най-смелите имаха възможност сами да пробват възможностите на новата бойна модулна машина. Едно от предимствата на новата бойна техника е, че тя може да работи с различни типове оръжия. Друго нейно предимство е и възможността за работа по източен и натовски калибър на въоръжение. Бойната машина е изключително мощна, двигателят й е на фирмата „Скания" и е от 600 конски сили и 405 киловата.

Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV

За да се стигне до сегашното ниво , на което се намира машината, е работено в продължение на 20 години, заяви Анти Хуусконен, старши вицепрезидент „Бизнес развитие“. В края на 90-те години на миналия век, компанията започва разработването на машини 8X8. През 2002 година на пазара излиза първата машина Patria AMV и оттогава насам тя непрекъснато е усъвършенствана. До момента повече от 4 500 единици от новата бойна машина за пехотата, са били договорени и предоставени на седем различни държави – напр. Словения, Хърватия, ЮАР.

Най-големият потребител на тази машина в реални бойни действия са въоръжените сили на Полша. 2007 година полските въоръжени сили са въвели в експлоатация тази машина в Афганистан, в рамките на операцията ИСАФ. Отзивите за машината са много добри по отношение на защитата и огневата и мощ. Машината се използва също и за мисии на ООН в ЧАД – Африка.

Patria има намерение да се включи в модернизирането на сухопътната техника на българската армия, като участва в процедурата за избор на доставчик за нови бронирани модулни машини за пехотата. Ако фирмата бъде избрана за изпълнител, компанията планира да работи с български фирми като подизпълнители. На 1 декември в София беше проведен „Ден на индустрията“, където експерти на Patria се срещнаха с представители на български фирми от военната индустрия, за да обсъдят евентуално бъдещо сътрудничество.

Демонстрираха финландска бойна машина Patria AMV

В случай на успешен технологичен трансфер, България ще има възможност да създаде собствена продукция и да продава бойни машини на трети страни. Не без значение е и възможността за независимата им поддръжка, контрол при кризисни ситуации, по-добра логистика, както и печалба за българските фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема Бира

    6 7 Отговор
    Не виждам никакво предимство на тая машина пред БМП-23 която се произвеждаше в България!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Гоуст

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    От описанието не може да се добие представа за разликите. Освен, че е с по-мощен двигател и с гуми а не вериги друго не се знае. Може би фаровете и мигачите??
  • 3 Варна

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Нема Бира":

    Миналата година онези от ГЕРБ разколачиха предприятието в Червен Бряг, а машините отидоха за скрап.
    Сега ще си купуваме .......
    Ей това е ББ
  • 4 Mercedes-Benz

    4 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: двигателят й е на фирмата „Скания" и е от 600 конски сили и 405 киловата. "

    Как може да бъде от 600 коня и 405 киловата??? Така е като се пишат статиите от хора, които са технически некомпетентни!

    Иначе да, произвеждахме БМП-та вместо да си спонсорираме нашето производство, хем по-евтино, хем проста машина, ама...
  • 5 Бай хой

    2 1 Отговор
    А ве наскоро имаше статия с едно такова возило на което му се разхварчаха колелана при съвсем лек завой и то на настилка. Дали не бе от същите чудеса на техниката.
  • 6 Бай хой

    4 1 Отговор
    Отделно твърде високо и с вертикални плоскости. Направо идеална цел.
  • 7 Вик

    7 3 Отговор
    Нашите БМП23 за съжаление са с много технически и проектанстски недостатъци. Описани са подробно. Някои от тях:
    - групирането настрелбата е направо плачевно
    - войниците вътре са разделени и на практика командира не може да си комадва отделенеието
    - презареждането на автоматичото оръдие изисква да излезеш НАВЪН (изключително приятно занимание, ако водиш военни действия)
    - привеждането в режим за преодоляване на водни препятствия изисква да с ехерметизира машината отвън и отнема осста време. Не можепросто да се бухнеш в реката.
    - машината е относително бавна за днешните стандарти
    - управленито е нуодобно и неточно....
    - на практика не може да се монтира стабилизатор на оръдието, заради средноразположениятдвигател, който тика кулата назад... така при движение носа на машината идва твърде високо и на практика - трябва да се стреля само в спряло положение
    - защитата е само 20mm стомана. Направосмешно по днешните стандарти
    АКо бяха развивали машината всичките тези години и постепенно да отстранят проблемите - ок, ама така... не тава за нищо вече.
    На такава съм служил в Казанлък. После тия машини ги пратиха в Ирак. За мироопазване стават, за война - не.

    Коментиран от #11

  • 8 Има бира

    2 2 Отговор
    Предимство пред БМП е че отделението стига до мястото на бойните действия в съзнание без да се оповръща. Силуета е висок ама пак до всички оръжейни експерти по горе коя модерна машина 8х8 има нисък силует? Айде да помислим защо? Ако гръмне противотанкова мина под БМП не могат да разлепят екипажа от ламарината. Новите машини са високи за да издържат на мина под колелото или корпуса. Айде мааалко прочетете преди да пишете глупости. Няма пълно щастие.
  • 9 Дядо поп

    1 2 Отговор
    Гимназия на гуми с двигател Скания,а войниците вътре
    сигурно са правостоящи.
  • 10 mediator37

    2 5 Отговор
    Да не се окаже, че нашите стари БТР с 14,5мм КПВТ дупчат това като кашон.
    БМП дето десанта излиза само от едно място не ми го хвали.
  • 11 ЗАРИБЯВКИ ЗА ШАРАНИ

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Вик":

    С ТИЯ ПРАВИ ЪГЛИ ТАЯ ЩАЙГА ЕДВА ЛИ ИМА 40ММ СТРАНИЧНА БРОНЯ.СКОСЕНАТА ПОД 45" БРОНЯ СЕ РАВНЯВА НА 40 ММ.НА БМП И МНОГО ОТ НАПИСАНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ СА ОТСТРАНЕНИ ПРИ ПО НОВИТЕ ВЕРСИИ.
  • 12 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Като гледам панелите от страни, това чудо има възможност за монтаж на активна броня - експлозивни, или кухи панели с втечнен газ, които реагират при попадение на РПГ и подобните му. Днес никой не разчита на сантиметри стомана, които - 1.тежи много, 2.пробива се като масло от кумулативни и подкалибрени заряди.
    Чувам от колеги, че финландската машина наистина е добра. Голяма част от механиката е взета от цивилния пазар - евтина за производство и поддръжка. Агрегатите са на модулен принцип - могат да се заменят бързо в полеви условия. Нека на бялото не казваме черно. И аз съм привърженик на руската бойна техника, но не мога да си кривя душата, че в останалия свят има много по-добри образци о нея. Тук главния въпрос е да се крадне по-малко, т.е. посредниците по сделката да са възможно най-малко, да има хубава офсет програма, да се даде възможност на българска индустрия да обслужва и поддържа машините.

    пс. Новите руски машини "Армата" са с подобен дизайн. Дори и руснаците са достигнали до този извод. Стандартния руски БТР с наклонени страни е остаряла концепция - вътрешното пространство е по-малко /над 8те колела/. Това ще рече - по-малко екипаж и оборудване. Недостатъците на отвесните стени се компенсират от активни системи за защита.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.