Last news in Fakti

18 Декември, 2016 16:15 14 880 37

МиГ-31: Свръхзвуковият боец

  • миг-31-
  • свръхзвуков-
  • изтребител

Едно от върховните постижения на руската авиация

МиГ-31: Свръхзвуковият боец - 1
Снимка: Wikipedia

МиГ-31 е двуместен боен руски свръхзвуков изтребител. Той е първият съветски боен самолет от четвърто поколение.

Проектът започва да се разработва още през 70-те години на миналия век., като влиза в употреба през 1982 г.

МиГ-31 оперира с радар тип "PESA" - Заслон S-800. Той може да засича цели до 600 км, да следи до 10 обекта и да атакува 4 от тях едновременно. На по-новите модификации е инсталиран новият Заслон-M, който е с по-голяма антена и може да атакува наземни и въздушни цели едновременно. Заслон-М има 50% по-добра производителност от предшественика си Заслон-S-800.

Въоръжен е с оръдие ГШ-6-23 и използва ракети Р-33,Р-40,Р-60 и Р-37. Достига максимална скорост от 3000 км/ч. Има максимален обсег на полета от 3000 км/ч. Има място за екипаж от двама души.

Едin от най-бързите самолети в света.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    57 12 Отговор
    Смятайте кога е измислен- 1982г, преди 35 години. Кой знае какво имат сега! Затова САЩ постоянно говорят против Русия. Страх ги е, защото са им яли попарата.

    Коментиран от #14

  • 2 ****

    29 4 Отговор
    Няма ли да го наплюете?

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    23 3 Отговор
    Добре Роска, защо се опитваш да превеждаш толкова некадърно?
    Какво е това изречение: "Публикувано във факти.бг: Има максимален обсег на полета от 3000 км/ч."
    Защо просто не препишеш от Уики статията - поне хората са си направили труда да я напишат грамотно?!
    А всъщност МиГ-31 се произвежда от 1979, а не от 1982 г.
    Хубаво е поне да се ориентираш правилно от къде да черпиш информация:
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%93-31
  • 4 Ееее

    25 8 Отговор

    До коментар #2 от "****":

    Оня с коня го няма явно... Самолетчето не е лошо. Аз бих го купил, на родните летящи пехотинци, пердън летци, но поради липса на самолети скоро ще станат пехотинци..., но великият войвода Ненчев и останалите строго са се вманиачили в трета употреба явно нечий НАТО бракуван самолет и няма как да стане. Не държа точно на русско оръжие, пък и нали сме НАТОвци не ни дават да купуваме, но поне Грипени да бяха купили, а те искат повече пари, а парите само за заплати на бюрократи отиват? Ето това не го разбирам - тия военни сякаш са бездънни гърла нема пари за техника те заплати искат? А Телериг бе друго - първо екипира армията после заплати на войниците, ако останат и на стотници хилядници и ако сотанат и за него. Сегашните са обратни. нямам впредвид София Прайд.
  • 5 альоша

    9 33 Отговор
    за чий и е статия за руски самолет от преди 35-40 години и като е такава вундервафла що вървят след американците и правят стелт
  • 6 тука е така

    25 40 Отговор
    Хахаха,Страх ги било САЩ от тенекията на руснаците,те руснаците ако бяха толкова напред технологична държава колкото някой тука само говорят,щаха да произвеждат електрически автомобили от 10-15г,щаха да имат собствени марки телефони,компютри и всичко останало,но вместо това Руснаците обичат да наливат пари в пропаганда,на която някой да вярва и по този начин да влияят на мнението на хората.Аз си обичам моя народ,но моя народ страда от шизофрения,това е!!!

    Коментиран от #20

  • 7 Реалист

    18 37 Отговор
    Тоя БТР с крила като е толкова добър що са му 2-ма пилоти бе? Щото компа му е "БайКал" ли? Или единия като изтрезнява, другия кара... Ама то на орките и троловете им само "военна гордост" им е в устата щото обикновенния народ в Раша се "къпе" в благини... Карат си Ладата Калина и не искат и да чуват за БМВ. Хахахахаха.... Я ни напишете пак за поредния изровен от архивите "униКален образец на руска творческа мисъл" че да се посмеем...

    Коментиран от #8

  • 8 Ееее

    37 6 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Самолета с 2-ма пилоти при равни други условия има много предимства. Например осъществяване на свръзка с центъра, вземане на прицелр, въвеждане на кординати и команди, докато единият примерно пилотира и маневрира, вторият може да върши другата работа. Освен това е като при пилотите и втори пилот във WRC - единият шофира, а навигатора дава кординатите на завои скорост дали има прав или крив участък. Двама ако са добър екип могат повече от един. Рядко един пилот превъзхожда двама други при сходни други условия...освен, ако бега през гората ако са го свалили тогава има предимство често... Да надсмиваш такъв добър самолет е тъпичко. И америкаано и юрофатъра и гриппен и русските самолети са добри. И китайски японски и други. Тук въпроса не е кой е на-йдобър, това трудно може да се докаже освен при съвместни тестови изпитания на всички образци, а върши ли желаната работа ? Явно я върши, щом няма оплаквания от него... Миг 35 е многоцелев самолет. Докато новият Еф-35 не е най-доброто за близък бой, той е свръхскоростен комплексен разузнавач изстребител. Всеки самолет има плюсове и мвинуси. няма идеален. Затова има различни категории.
  • 9 ДАДА

    11 26 Отговор
    Това с втория пилот дето да се оправя с навигацията, направо изкърти мивките... Пич, руснаците в танк (Армата) поставиха автономна навигационна система, ти тук го защитаваш. От 35-40 години съвременните изтребители са двуместни само ако са ... учебни. Дето се вика да не си драйфат един на друг при претоварването
  • 10 морски

    25 8 Отговор
    Реалиста обикаля сайтовете като цветарка и само плюе под статии свързани с Русия... некомпетентен чевецец
  • 11 ****

    22 6 Отговор
    Свършихте ли с плюенето?
  • 12 морски

    34 5 Отговор
    От 40години изтребителите били едноместни. .. е тоя вече окончателно потроши тъпомера
  • 13 jambazina

    10 6 Отговор
    Това е прихващач за вражески самолети и ракети, затова е толкова бърз, също така може да се използва за провокации и проверка на готовността на врага. Имам предвид че това е предназначението на този самолет, не го зафалям.
  • 14 стоян георгиев

    9 19 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    имат тва.както ладата от същата година :)!след като умряха немските конструктури от втората световна пленени в ссср и аклиматизирани в гдр то ,там няма кои да им измисли нищо читаво.щото техните набедени мислители като калашников могат само да сглабят тва дето уж измислили и то не много успешно.иначе лафа е уникален,те братушките кви работи имат ама са секретни ...:))!
  • 15 Ван

    27 4 Отговор
    Първо Миг-31 не е изтребител, той е прихващач.Второ държи все още всички рекорди за височина на полета и за време до тази височина.Максималната скорост която може да развие при форсаж е 3400км/ч не се ползва в мирно време защото буквално унищожава двигателя.Това е самолет за унищожаване на вражески ракети и бомбардировачи а не за бой със изтребители.При него специфичното е радарната система която може да контактува с тази на съседният миг-31 така,разположени на 600км един от друг самолетите могат да създадат своеобразна защитна верига.Това е защитен а не нападателен самолет.Втори пилот няма вторият човек е радист.Има технологии за заваряване и сплави създадени специално за самолета които не се ползват в друг самолет.Проблемът е не в здравината а във високите температури развиващи се при продължително време при тази скорост, затова има и брутални климатици за да не се изпече екипажа.И да няма еквивалент в света, по заместникът му се работи би трябвало да влезе на воаръжение до 10-тина години и да развива над 4000км/ч.Защо пишат статии като материята ваобще не им е ясна?

    Коментиран от #22

  • 16 onq s konq

    4 27 Отговор
    Пише че макс му скорост е 3000 км/ч,но не пише колко му е обсега.И като се има предвид пословичната лакомия на МИГ-овете,КОЛКО МИНУТИ МОЖЕ ДА ЛЕТИ С ТАЯ СКОРОСТ С ЕДНО ЗАРЕЖДАНЕ?Ако руснаците искат наистина да са бързи в ефективен периметър с тоя самолет,би трябвало да сътворят и САМОЛЕТ-ЦИСТЕРНА,който да лети успоредно с МИГ-а.Пак със 3000 км/ч!

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Гост

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Ооо, Конь ти се появи. Запали ли Бъ-Мъ-Въ-то. Последният път когато на мой приятел БМВ-то отказа да пали,насред София ,дори и с нов акумулатор, това му струваше 4300лв.Знам щот ходих да го дърпам от там. Аз ти предлагам коня ти да препуска успоредно на колата и да носи резервен акумулатор,ГСМ ,и седло.
  • 18 гост

    5 14 Отговор
    поредния руски боклук

    Коментиран от #26

  • 19 верно

    9 10 Отговор
    Само не разбирам какъв е изобщо смисъла на статията, ако въобще може да се нарече такава? По-скоро прилича на агитационна листовка от соц-казарма. Със същият успех предлагам на автора да напише подобна справка и за ГАЗ-53 или за Москвич 412. Или пък просто на българите методично трябва да се напомня за великите руски постижения, да има постоянно присъствие на пропагандна информация? На информационната инвазия не й трябва качество, само количество.
  • 20 сссрррр

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "тука е така":

    От къде руснаците вземат пари за да ги "наливат в пропаганда" ? Все едно аз да си налея една ралия . Нали трябва отнякъде да я взема?
  • 21 раптор

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Добре, че си прост иначе на хъс го докарваш. Миг-31БМ има радиус на действие +1500км. Което означава, че покрива пре спокойно балканите. Радиуса му е по-голям от на Ф-22 раптор! На МиГ-31 не му трябва да лети постоянно с 3000км/ч. Той е прихващач! Пазител на неговото си въздушно пространство, а не завоевател на чуждото. Но няма да е лош и във 2рия случай!
  • 22 Антон

    9 8 Отговор

    До коментар #15 от "Ван":

    Браво отличен!

    До плюнките.Ех,все да се изпърдите с кафяво в гащичките.Я като сте българи големи,кажете кои е нашият самолет родно производство,и колко вдига.Като не сте виждали руска машина на живо и в деиствие замълчете поне веднъж,и оставете хората които знаят нещо да напишат.

    Аз,имам питане към компетентните!!!
    Преди няколко години бях на авиошоу в Пловдив имаше доста самолети от различни държави но един Руснак уникален Пилот с истребител ги сложи абсолютно всички в малкият си джоб.Този руски пилот токова шоу направи,това беше шоу над човешките възможности.Немци,Англичани,Американци!Швейцарци, бяха все едно че сега се учат да пилотират.Абсолютен психопат беше таз братушка по едно време си помислихме че този ще се очисти.Самолета беше май Ф ама къв незнам по микрофона съобщиха че е с няква векторна тяга и с някви доработки от самият пилот който беше и инжинер.Суплата май така се казва се движиха в всички посоки и бяха кръгли.Излкючваше двигателите и пуска самолета да пада свободно към земята малко преди да се удари ги стартираше за стотна от секундата и самолета беше толкова маневрен че буквално политаше пак нагоре.Някои може ли да ми каже какъв е бил истребителя.
  • 23 Ассс

    6 1 Отговор
    Самолета е МИГ 29 ОВТ.С променлив вектор на тягата.Има и клипове

    Коментиран от #25

  • 24 Бай хой

    8 6 Отговор
    За сега миг 31 е най силният самолет произвеждан. Говори се че поне още 10 - 15 години никой не може да произведе по добър. Не е свалян и дори когато нотовци засекат подобно движение се изнасят на момента. За сведение прехвалените хамерикански самолети трябва да летят в комплект с поне три броя ауакс. А миг 31 сам по себеси е комплекс.

    МИГ 31 е наследник на миг 25 който е най бързият изтребител. В последствие хамериканците копират миг 25 и произвеждат ф 15 който до момента им е най добрия самолет. Ф 22 и ф 35 също са стелт доразработки на ф 15 но са далеч назад по възможности от миг 31.
  • 25 Антон

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ассс":

    Евала,човек!Шапка ти свалям!

    Точно това беше самолета,даже и намерих част от шоуто,но пожелавам на всеки да го види и чуе на живо.Тогава човек си дава сметка,как може да има други хора,които да създават такива машини.И колко е трудно и какви ресурси,знания,опити,грешки и време се изисква за направата на само една машина.Щом като приятелката ми се побърка,като се има в предвид,че изобщо не и се идваше да гледа самолети си направете сметката.Шоуто е беше 2011г. в чест на 100годишнината от българската авиация.Ех,дано да направят в скоро нещо подобно.
  • 26 Сибирь

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    МиГ-31 демонстрира превъзходството на руснаците в технологиите - освен изключителните динамични показатели,самолетът е и с уникален радар. Може да съпровожда над 20 цели на 350 км.,като освен ,че управлява своитеоръжия ,може да дава целеуказание на други самолети.Още нещо патрулиращите МиГ-31 могат да си предават информация в реално време през 100 км. разстояние. Отделно може да предава данни и на ПВО ракети и въобще да се използва като команден пункт. А идеята върху която е построен Ф-22 -докато лети с изключени радари да получава данните на целта и да стреля невидим е заимствана също от МиГ-31 - МиГът може да дава такива данни на своите самолети. И всичко това е реализирано преди 35 години! От нация която не можела да си направи ГСМ :) А втория "пилот" не пилотира ,а е оператор на РЛС :)
  • 27 Пешо

    8 10 Отговор
    Лелеее...една статийка за един напълно нефункционален руски боклук и ушанките се оляха от възхвали...

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 гост

    5 10 Отговор
    Моредините технологии на руснаците: Модернизиран кинескоп, те горките ЛСД дисплей не могат да направят. За компютър да не говорим. Електрониката им е от радиолампи и множество малки реленца. За конкретния самолет тежи около 2 тона. Тове е все едно да вземш една Волга да монтираш един телевизор Рубин вътре и да кажеш че имаш лимузина с телевизия. Хората обиколиха света със самолет на слънчеви батерии. А тук ми хвалите самолет модел 79-та.

    Коментиран от #30, #32

  • 30 Бай хой

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Айнщайн 1982 година кой е имал lsd дисплей? Тогава компютрите бяха с процесора с честота от 4, 8 и 16 мега херца а харддисковета с капацитет до десетина мегабайта.

    просто ако си мълчиш никой няма да разбере с какви ограничени знания си. Но как - за лудото не питай то само се обажда.
  • 31 Сибирь

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Пешо":

    Тоя "нефункционален боклук" американците още 20 години няма да могат да стигнат!
  • 32 СИбирь

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Може и да е от 1835-а ,ама американците не могат да му достигнат характеристиките и бойните възможности. Верно е ,руснаците не могат да направят никаква електроника,та за това и най-модерният и свръх скъп кораб заседна в Панамският канал . Заради "лоши китайски чипове". Олеллеее , това беше АМЕРИКАНСКИ кораб!!! :)
  • 33 Гост

    9 9 Отговор
    руските защитници много се обидиха като им се каза истината за летящата "Молотовка". Ама едва ли знаете какво е това. Вероятно и в казарма не сте ходили. Тогава щяхте да знаете, че дори българските калашници са десет пъти по добри от руските, това нещо всеки офицер го знаеше. Какво знаете за бойни възможности. Самолета достигал 3000 км.ч., да ама за 10 мин. на единайстата му гърмят моторите. Може да се ползва само над мъртвите сибирски полета, понеже му трябва няколко километра писта. Ако направи по рязка маневра има вероятност нещо да се откачи. Айде да не ви оставям замислени Молотовка е камион ГАЗ 51- тържество на съветската наука и техника.

    Коментиран от #35, #36

  • 34 Mimi

    3 2 Отговор
    Да 5 поколение невидими 150 милиона е цената на един. Израел имат няколко чакат по поръчка още 35. Руснаците ги произведат на конвеар обаче в сьнищата си 🛬🛬🛬🛬.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гаража

    1 0 Отговор
    От ретро-гаража на летящите Москвичи ли е този кюнец ?