17 054 9

"Червен ключ" за "зелени" шофьори

Георги Касабов

Собствениците на Volvo S90, V90 и XC90 вече ще се притесняват по-малко, когато предоставят колите си на неопитни водачи. Шведският производител представи система, наречена "Червен ключ", която ограничава някои от възможностите на автомобила в интерес на сигурността.

"Преотстъпването на личната кола на друг шофьор винаги предизвиква тревога. На онези, на които това се налага често, "червеният ключ" дава увереност, че автомобилът ще бъде каран разумно", обясняват от Volvo.

Новата система ограничава максималната скорост на колата до 120 км/ч, адаптивният круиз контрол се настройва за спазване на най-голяма дистанция до предходния автомобил, а силата на звука от озвучителната уредба не може да се увеличава прекалено. Освен това "червеният ключ" включва принудително всички системи за безопасност, включително функциите за следене на слепите зони, умора на водача, движението в лентата, предупреждение за челен удар и разпознаване на пътните знаци.

Засега новата екстра може да се поръча само от дилърите на Volvo във Великобритания. Цената на "червения ключ" е £110 (€130).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гаден Гост
  Отговор
  1 14:27  22.12.16
  Такъв ключ трябва да се дава на всички в България!

  Коментиран от #5

 • Косматия
  Отговор
  2 14:41  22.12.16
  Иииии чудо гоемо!!!!! То туй се предлага от 5 годин поне!!!! Вий чак ся ли се сетифте да писувате за тва????
 • Кобрата
  Отговор
  3 16:06  22.12.16
  Идеята е много добра и ключът е много стилен и красив! Шведите са майстори! Volvo-то нямат грешка, яки машини са!
 • Хайко
  Отговор
  4 18:10  22.12.16
  Страхотна идея. Браво на Шведите. Страхотни коли са Волво!! Здрави, безпроблемни, лесни за обслужване. безопасни...

 • селски Шумахер
  Отговор
  5 19:26  22.12.16

  До коментар #1 от "Гаден Гост":

  Няма нужка, тенкю! Моята барака сама си предотвратява престъпленията. като поидам малко повече газ започва да кюхка съска вдига такъв шум в ауспуха, че сякаш сегментите и се въртят в центрофуга на пералня? Аз естественно не мога да търпя това и автоматически намалям подаването на газта. Ако река да подъм "мръсна газ", колата буквално подскача като магаре ухапано от кабасенец - огромна тлъста муха с жило като сламка и аз буквално получавам желанието да драйфам. Затова нямам нужда от повече приспособления за бавно каране... не ми трябват и електронвики - описаното е толкова ефективно, че едва вдигам 80 на равен път...
 • jambazina
  Отговор
  6 20:40  22.12.16
  Чувл бях навремето през 90-те още е имало някакви системи за ограничаване на максималната скорост, предназначени за млади водачи, но не съм срещал такава кола и не знам как работят, със сигурност е нещо много просто като примерно ограничител на оборотите или нещо подобно. Ако някой знае да сподели.
 • John Gotti
  Отговор
  7 21:21  22.12.16
  Тая система е от времето когато Volvo бяха собственост на Ford, има я в Mustang-a от преди 7-8 год. Там червения ключ ограничаваше мощността до 140кс.
 • BOSS
  Отговор
  8 02:57  23.12.16
  Перфектния ключ за всяка жена !!!
 • qwerty
  Отговор
  9 15:57  26.12.16
  карал съм под наем форд с подобен ключ. имаше чип в него и когато минеш определена скорост или обороти просто колата изключваше. добре, че на една бензиностанция размених ключовете, че да видя и аз скорост.

Напиши коментар:


Публикувай