Last news in Fakti

23 Декември, 2016 10:49 21 346 6

Пътищата, произвеждащи електричество, са факт

  • слънчеви батерии-
  • пътища
Пътищата, произвеждащи електричество, са факт - 1

В района на френския град Турувр беше открита първата магистрала, покрита със специални панели, състоящи се от слънчеви батерии. Слънчевите батерии за първи път се използват като пътна настилка в Холандия, но там става дума за велоалея.

Проблемът тогава беше, че настилката се износва прекалено бързо, особено през зимата. Сега този недостатък е отстранен и първият пътен участък от един километър е налице.

Пътят е застлан с панели от тъмна гума, които предлага отлично сцепление и същевременно произвеждат ток. Към момента иновацията е на площ от 28 квадратни километра.

Идеята е по този начин да се запазят земеделските земи, които традиционно се използват за т.нар. "слънчеви полета". Първият опит е финансиран с €5 млн. от френското правителство, но това е само началото.

Идеята за развитие на "слънчевите пътища" е те да станат масово явление във Франция. Правителството ще продължи да субсидира подобни проекти. Опитният образец ще захранва с ток част от близкото градче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 0 Отговор
    Те в България асфалт Не могът да положът
    остава да почнат панели да вграждат

    Коментиран от #6

  • 2 kykep

    6 3 Отговор
    Kак така пътя е с дължина 1 км, а е с площ 28 кв км? Сигурно във Франция ги правят по-широчки, към 28 км.

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "kykep":

    Не прави разлика измежду фут у метър.
  • 4 ддд

    0 1 Отговор
    сакън тука да не сложат
    че слънчевата и вятърната енергия
    ни излязоха през.......
    иначе е тъпо като идея
    пише че са слънчеви
    ами постави панели до пътя и това е
    не се занимаваите с глупости

    Коментиран от #5

  • 5 Достопримечательно

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ддд":

    Що, бе?! Нали научно-техническият прогрес движи живота? Ако те бяха слушали теб, нямаше да имаме автомобили, домашни готварски печки, микровълнови фурни, телевизори... Ако утре самият път ти произвежда ток и в България, разваля се рядко, а движението отгоре е безплатно - няма ли да ти е по-икономически изгодно за общината, да кажем, да сменяш износилите се модули за часове, вместо с месеци да асфалтираш и затваряш главни пътища?

    Отделен е въпросът, че в България наука трудно вирее. БАН не се самоиздържа с разработки, които да продава на бизнеса, самите фирми не са иновативни, а младежта се надява да има добро бъдеще с икономически специалности, за които предварително е ясно, че всички едва ли ще намерят реализация. Впрочем, при инженерите ни нещата са същите - според бизнеса инженерите не достигат, според самите инженери няма възможност да натрупат стаж и умения.
  • 6 AUDI

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти си неграмотен.