4 121 9

Тоталитарен таблет от Северна Корея

Георги Касабов

В изолираната от света Северна Корея по неофициални оценки има около 7 000 интернет потребители. Те могат да сърфират в затворена мрежа с устройства със специална версия на операционната система Linux, наречена "Червена звезда".

Таблетът Woolim, демонстриран на световния конгрес на хакерите, работи под модифициран Android, Отказва да възпроизвежда вражески медийни файлове, следи действията на ползвателя и служи за пропагандна платформа. Върви с ръководство за потребителя в PDF формат, предварително заредена идеологическа литература, френски, руски и китайски речник, както и "покорейчена" версия на Angry Birds. Woolim може да се включва към местния интернет и телевизия, но модули Bluetooth и Wi-Fi предвидливо липсват.

Потребителят може да отваря само определен тип файлове - например текстове и HTML страници, както и да снима. При стартирането на всяко приложение системата прави скрийншот, който не може да се изтрие.

Woolim се произвежда от китайската компания Hoozo по поръчка на севернокорейското правителство. Таблета могат да си позволят само заможни жители на комунистическата държава, тъй като цената от $170-220 е далеч над възможностите на обикновените хора.

Корея (Демократична Народна Република)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тцццццц (гост)
  Отговор
  1 17:41  28.12.16
  Абре, тези ще да се гении щом Линукс са качили... не че е проблем, ама поне по интерфейса ми прилича на Андроид. Що не мислите малко като пишете.
 • До тцццц (гост)
  Отговор
  2 18:30  28.12.16
  Операционната система Android използва в основата си модифицирана версия на ядрото на Linux.
 • Язе (гост)
  Отговор
  3 18:32  28.12.16
  Ми то Андроида не е ли базиран на Linux?
 • Статията сбито (гост)
  Отговор
  4 20:07  28.12.16
  Освен че 95% от хората не могат да си го позволят на всичкото отгоре не става за нищо!
 • Бай хой (гост)
  Отговор
  5 08:14  29.12.16
  А ве то и статийката е в един партийно пропаганден стил от най отвратителен стил. Ама кво да се прави? Нали сме от страната на "свободните" и "независими" медии, а и трябва да се угоди на раздаващите субсидийки нпо-та.
 • Bobi (псевдоним)
  Отговор
  6 11:29  29.12.16
  "Публикувано във факти.бг:
  Woolim-Hoozo-таблет
  Тоталитарен таблет от Северна Корея
  Публикувана: 28 Декември, 2016 17:23 5 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2663
  Тоталитарен таблет от Северна Корея
  Георги
  Касабов
  ШРИФТ ПЕЧАТ
  В изолираната от света Северна Корея по неофициални оценки има около 7 000 интернет потребители. Те могат да сърфират в затворена мрежа с устройства със специална версия на операционната система Linux, наречена "Червена звезда".

  Таблетът Woolim, демонстриран на световния конгрес на хакерите, работи под модифициран Android, Отказва да възпроизвежда вражески медийни файлове, следи действията на ползвателя и служи за пропагандна платформа. Върви с ръководство за потребителя в PDF формат, предварително заредена идеологическа литература, френски, руски и китайски речник, както и "покорейчена" версия на Angry Birds. Woolim може да се включва към местния интернет и телевизия, но модули Bluetooth и Wi-Fi предвидливо липсват.  Потребителят може да отваря само определен тип файлове - например текстове и HTML страници, както и да снима. При стартирането на всяко приложение системата прави скрийншот, който не може да се изтрие."
  Кое е по отвратително , това или стила на статията ?

 • Bobi (псевдоним)
  Отговор
  7 11:31  29.12.16
  "Потребителят може да отваря само определен тип файлове - например текстове и HTML страници, както и да снима. При стартирането на всяко приложение системата прави скрийншот, който не може да се изтрие."
  Исках само това да сложа , но......Факти.бг

  Коментиран от #9

 • 1914 (гост)
  Отговор
  8 14:02  29.12.16
  към бай хой- що не емигрираш в северна Корея и не ни спестиш малоумните си коментари????
 • Бай хой (гост)
  Отговор
  9 14:55  02.01.17

  До коментар #7 от "Bobi":

  Бобич, то всяко едно приложение е способно да отваря само "определен" вид файлове. Току виж си отворил някои от файловете на фбр и ще те накацат от всички страни и ще ти наложат санкции. В случая си играят на думи и изкарват че това е ограничаване на свободата, а когато някой се опита да им отвори собствените файлове това е агресия.

  Питай по интелигентните си познати защо не се хващат на подобни въдици. Те са и адресирани към най-наивните.

Напиши коментар:


Публикувай