5 Януари, 2017 20:24 3 756 4

Tesla отвори гигафабрика за батерии в САЩ (Видео)

  • батерии-
  • акумулатори-
  • tesla
Tesla отвори гигафабрика за батерии в САЩ (Видео) - 1

Водещият в света производител на електрически автомобили Tesla официално пусна в експлоатация ултрамодерната си фабрика за производство на т.нар. "батерийни клетки". Тя се намира в САЩ, отбелязва АП.

Разположените в Рино, Невада, мощности на Tesla са хвърлена ръкавица срещу автомобилната индустрия.

Причината е, че масовото производство на батерийте за електромобилите до момента е съсредоточено в Китай, Япония и Южна Корея.

През последните месеци в своята кампания новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп даде ясен сигнал, че няма да подкрепя политиката на водещите компании от Детройт да изнасят своето производство на автомобили в Мексико или в страни от Третия свят.

Увеличаването на производството на литиево - йонни батерии е от голямо значение за Tesla, за да може корпорацията да достигне до създаването на 500 000 броя коли до 2018 година и на близо 1 милион броя през 2020 година.

От Tesla залагат на производството на батерии в САЩ да им помогне за намаляване на разходите за автомобилите и съответно на цените им, а това от своя страна да стимулира търсенето. При сегашната цена от $35 000 Tesla изпитва трудности с разширяването на пазарния си дял.

Освен това е голям пробив за Tesla, тъй като много малко автомобилни производители произвеждат сами батериите за електрическите и хибридните си модели. Повечето разчитат за това на външни доставчици, като LG Chem и Samsung, а към 2015 година 88% от производството е идвало от Китай, Япония и Южна Корея.

Анализатори припомнят, че от Tesla първоначално смятаха да открият завода си в САЩ през 2020 г., но след победата на Тръмп от компанията пришпориха плановете си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    8 2 Отговор
    Колко малко му трябва на бизнеса - просто бизнес ориентирана среда!!
    А нашите дупедавци още реват за социализъма на Килъри...
  • 2 некойси

    2 1 Отговор
    Чудесно, сега ще могат да продават клетки на конкуренцията, а те може и да нямат кой знае какъв избор понеже нямат собствена гига фабрика за клетки и крайната себестойност на техният продукт ще е по-висока.
    "Който първи стреля, последен се смее"

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "некойси":

    На никой нищо няма да продават , те на тях няма да им стигат още поне 10 години за собственото им производство , а и много повече отиват за домашните батерии отколкото за автомобилите

    Коментиран от #4

  • 4 Дядо поп

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Дори и да не продават на конкуренцията,важно е,че няма
    да купуват от нея и на пазара ще има повече батерии,което
    е предпоставка за по- ниска цена.