1 802 6

Норвегия става първата страна, която минава на дигитално радио

Денис Джамбазов

Норвегия ще се превърне в първата страна, която ще премине към изцяло дигитално радио излъчване за сметка на FM мрежата, съобщи NPR.org.

Решението за промяната бе взето през 2015 година, но бяха нужни месеци, за да се подготви смяната.

Критиците на мярката смятат, че властите избързват и много хора могат да не чуят предупрежденията за извънредни ситуации, които досега се разпространяваха по радиото. Особена тревога будят двата милиона автомобила по пътищата на скандинавската страна, които не са оборудвани с приемници за цифрово наземно излъчване (DAB).

Въпреки критиките норвежкият парламент одобри мярката, посочвайки, че дигиталните мрежи могат да пренасят повече радио канали.

До края на годината всички национални FM мрежи ще бъдат закрити в полза на цифрово наземно излъчване. Според поддръжниците му то се отличава с по-малко шум и по-ясен звук.

За същата цена дигиталното радио в Норвегия позволява 8 пъти повече радио станции, отколкото FM мрежата.

Норвегия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • стефан
  Отговор
  1 16:50  06.01.17
  хората вървят напред а ние на къде?????

  Коментиран от #4, #5

 • Rogi
  Отговор
  2 18:14  06.01.17
  Ммммм не. Бързайте това е с,пари а ние не даваме,така че полека.
 • Иван
  Отговор
  3 21:43  06.01.17
  Сигурно е добра идея,но защо не го направят с няколко годишен преход .Да могат да се ползват и двата стандарта.Буквално милиони радиоприемници ще се окажат безполезни и който иска да слуша радио ще трябва да си купи ново.А производителите ще спечелят както винаги.
 • ааа
  Отговор
  4 23:05  06.01.17

  До коментар #1 от "стефан":

  ние в кръг
 • ЧЕФО
  Отговор
  5 00:48  07.01.17

  До коментар #1 от "стефан":

  НАЗАД!
 • Базини
  Отговор
  6 02:12  07.01.17
  Отначало минавате на дигитално радио. Плащате едни пари за радиото. След това плащате абонаменти. След това радиостанциите спират на най-хубавата музика и искат данните от GPS-а на радиото. Няма данни - няма музика. Сега вече знаят къде сте и какво слушате. Съставят ви профил според радиостанциите и мястото. Продават данните ви на всеки който би платил за тях. И така нататък . . . . . Понеже сте балами и сави обедили че дигиталното радио е много хубаво нещо.

Напиши коментар:


Публикувай