2 394 0

Французи късат оковите на Google и Facebook

Много потребители се страхуват за личните си данни

Французи късат оковите на Google и Facebook
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Френски софтуерни специалисти си зададоха един важен въпрос – как да бъдем онлайн, без да бъдем във Facebook, Google или Amazon?

Много потребители се опасяват, че без тези сайтове ще загубят комфорта, на който са свикнали. Други пък се притесняват за личните си данни и това ги кара да търсят алтернатива.

Френската група „Framasoft“ работи по създаването на решения, които ще позволят на потребителите да възвърнат контрола над собствените си данни.

От „Framasoft“ са „адвокати“ на идеята за дигитална поверителност на всеки един човек, който ползва компютър, телефон или друго мобилно устройство.

До този момент френските софтуерни специалисти са разработили близо 20 инструмента, които позволяват на потребителя да заобиколи централизирани уеб услуги.

„Framasoft“ са си поставили нова задача, която обаче не е лесна – да създадат еквивалент на Gmail, който да е достатъчно удобен и будещ доверие в потребителите.

Всичко лежи на основата на т.нар. „отворен код“ (open source) – концепция в проектирането на софтуер, позволяваща свободен достъп до софтуерния код.

Франция

Напиши коментар:


Публикувай