1 471 1

Роботизиран ръкав помага на сърцето да работи

Георги Касабов

Учени от Харвард и Бостънската детска клиника са разработили нова роботизирана система за механично подпомагане на сърдечните функции. Уредът, който вече е тестван успешно върху животни, представлява ръкав, в който се нахлузва върху органа и му помага да се съкращава и по този начин да поддържа пълноценното кръвообращение.

Маншонът е изработен от силикон, покрит с биосъвместим гел. Принципът на действието му напомня изстискването на мокра кърпа. Спираловидно около ръкава са разположени пневматични "мускули", свързани с външна помпа, която се управлява от програмируема система. С нейна помощ работата на маншона може да се настрои спрямо индивидуалните особености на сърдечния ритъм на всеки пациент.

Роботизираният ръкав обхваща сърцето отвън и не контактува с кръвта, с което се намалява рискът от образуване на тромбове и отпада нуждата от прием на антикоагуланти. Преди да бъде прието в медицинската практика обаче изобретението ще трябва да премине през редица доклинични и клинични изпитания, включително и с доброволци, страдащи от сърдечна недостатъчност.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Брат ми
    Отговор
    1 18:40  21.01.17
    Дано да помогне на хората...:-)

Напиши коментар:


Публикувай