1 684 5

Робот-журналист написа статия за 1 секунда

Робот-журналист написа статия за 1 секунда
Радослав Славчев

Китайският робот-журналист, носещ името Сяо Нан, написа своята първа дописка, която беше публикувана от местния вестник Southern Metropolis Daily. Статията се състои от 300 йероглифа и разказва за проблемите с транспорта по време на подготовката за китайската нова година. Главната особеност обаче е друга. Роботът журналист се справя със заданието на редакцията за само 1 секунда.

Сяо Нан е "дете" на група китайски инженери от Гуанджоу, начело с професор Ван Сяодзун, който споделя, че тяхното творение може да пише, както кратки статии, така и по-дълги и задълбочени анализи. Предимството на робота е, че може светкавично да обработва огромен обем от информация и да извлича най-важното. Към момента обаче роботът журналист не може да взима интервюта, както и не може да пише свои мисли и разсъждения по темата.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лупи
  Отговор
  1 14:29  23.01.17
  За ужас на драскачите у нас, скоро ще им изстинат местата :(
 • гостробот
  Отговор
  2 15:29  23.01.17
  "...не може да пише свои мисли и разсъждения по темата." Което е и най-хубавото! Журналистиката трябва да отразява кратко, ясно и БЕЗПРИСТРАСТНО събитията. Човешкият фактор винаги ще бъде най-малкото емоционално обременен и "безпристрасно" се превръща все повече в сюреалистично понятие.

  Коментиран от #5

 • Дедо ПОП
  Отговор
  3 17:12  23.01.17
  Ами и роботът ще е ,,пристрастен' ...защото ще има ,,слабост' към определена марка батерии .
 • кроко
  Отговор
  4 21:14  23.01.17
  Аз отдавна се чудя защо дават заплати на говорители и журналисти - и без това не само в България, ами по целия по-цивилизован свят, медиите служат на властта и по всички медии се говори едно и също. Колко му е да се направи един софтуер да се пишат статии с определана насоченост - положителна или отрицателна, по дадена тема. После ако ще и бай мангау да лсожат пред камерата, пак ще свърши работа.
 • гост
  Отговор
  5 20:44  24.01.17

  До коментар #2 от "гостробот":

  само да допълня също че няма да е ПРОДАЖЕН :)

Напиши коментар:


Публикувай