1 356 3

Германски сателит от нов тип

Венцислав Михайлов

От космодрума „Куру“ във Френска Гвиана ще стартира ракета с първия сателит от нов тип, с която германската индустрия следва да си върне загубения дял в световния космическия пазар, тъй като в Германия вече от около три десетилетия не е изграждан телекомуникационен сателит, пише ДПА.

„Комуникационният пазар е най-големият пазар за сателити, т.е. пазарът с най-голяма конкуренция“, казва председателят на УС на OHB Линдентал. Там се вихри тежката категория, като Boeing в САЩ, както и Thales Alenia Space и Airbus, които изграждат сателити във Франция. SmallGEO възниква в рамките на програма за насърчаване на технологиите на Европейската космическа агенция Esa.

Първият сателит, който е базиран на платформата SmallGEO и сега ще бъде изпратен в Космоса, се нарича Hispasat 36W- 1.

Той е изграден в рамките на публично-частно партньорство с испанския сателитен оператор Hispasat. По данни на DLR за целта са изразходени общо над 300 милиона евро публични средства, като само Германия е дала около 150 милиона евро. Сателитите се състоят от две части, платформа и полезен товар. Това може да бъде комуникационна техника, с която после даден оператор може да предлага платени услуги.

Като основа за това е необходима платформата: механичен скелет, който осигурява например токозахранване и регулира позицията. SmallGEO е платформа за малки геостационарни сателити със стартово тегло до 3,5 тона. Геостационарните сателити стоят на височина от около 36 000 километра винаги над една и съща точка на земната повърхност. Първоначално първият сателит SmallGEO трябваше да е в Космоса още през 2012 г.

Германия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 22:12  26.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • раптор
  Отговор
  2 22:19  26.01.17

  До коментар #1 от "Гоуст":

  По-добре е да се изстрелват ракетите от екватора. Не съм физик, но съм чувал доста пъти, че е така. САЩ винаги са имали преимущество в това отношение, тъй като техните космодроми са по-близо до екватора от Руските. Най-близката база на Русия е Байконур. Но там климатичните условия са покъртителни.
 • раптор
  Отговор
  3 22:26  26.01.17

  До коментар #1 от "Гоуст":

  Повърхността на земята се движи с по-голяма скорост на екватора или 1670км/ч. Това помага на ракетата да има по-голяма инерция преди да достигне космическа скорост необходима за оставане в орбита. Нещо от тоя сорт.

Напиши коментар:


Публикувай