3 265 4

Google съди руснак заради буквата "ɢ"

Google съди руснак заради буквата "ɢ"
Георги Касабов

Спамър от Русия може да попадне зад решетките заради една буква, съобщава Motherboard. Мъжът е собственик на домейна ɢoogle.com, но неприятностите му със закона не се дължат на патентни спорове с вездесъщата търсачка.

Виталий Попов регистрирал домейн с начален символ "ɢ", който прилича на латинската буква "G", но всъщност е номер 262 от таблицата на системата Unicode. Много потребители не обръщат внимание на размера на буквата и не забелязват разликата между адресите ɢoogle.com и google.com.

Собствеността върху домейна е напълно законна, но според Google Попов разпространява спам и зловреден софтуер. Потребители, подведени от линкове с познатия адрес, се оплакват от множество изскачащи прозорци в браузъра, благодарение на които спамърът събира лични данни и бомбардира с натрапчива реклама.

Случаи на разпространение на нежелана поща от ɢoogle.com са установени по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп. Компанията Analytics Edge е засякла референтен спам в Google Analytics. Темата на писмата е била Vote for Trump ("Гласувай за Тръмп"), а източник на съобщенията е заблуждаващият домейн.

Самият Попов няма никакво намерение да отстъпва спорния адрес на Google. Мъжът е уверен в правото си и твърди, че обвиненията към него са лъжа, заради която смята да съди корпорацията.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ганю
  Отговор
  1 15:16  01.02.17
  Кой кого ще съди сега?
 • гневен
  Отговор
  2 17:20  01.02.17
  Пълни глупости! Google.com е същият като google.com

  Коментиран от #3, #4

 • Mupo
  Отговор
  3 11:15  02.02.17

  До коментар #2 от "гневен":

  Ако знаеше какво е Unicde таблица щеше да разбереш статията и проблема, но вместо да провериш, ти си изгуби времето да напишеш коментар, с който да се изложиш. Иди на този сайт: www.ɢoogle.com и цъкай смело, като е едно и също.
 • Лъчо
  Отговор
  4 18:50  02.02.17

  До коментар #2 от "гневен":

  Не е едно и също. Дори буквите ги правят различни. Но руснака е създал име, и символ, твърде близък с този на Гугъл. А това, ако се прибави и спама с призивите, ако е истина е ядосало Гугъл. Предполагам, че гнева им се дължи най-вече на сходството на името, а вероятно са фенове и на хилъри, което ги е активизирало? но определено си приличат имената, макар и да не са едно и също. не е добра идея и за руснака, да прави такова име - ще го отъждествяват с Гугъл! Както и Гугъл с него ако не внимава човек. зле е за самият него, защото няма открояваща се идентичност.

Напиши коментар:


Публикувай