1 449 2

Роботът - прилеп полетя (ВИДЕО)

Машината лети и пикира като истински прилеп 

Анатоли Стайков

Американски учени създадоха летящ робот, вдъхновен от гъвкавостта и пъргавината на прилепите и техните крила, съобщи "Ню сайънтист".

И предишни роботи са имитирали птици и насекоми. Прилепите обаче са по-голямо предизвикателство за роботиката заради сложния скелет и резките промени в посоката на полета. Крилата на прилепите са много сложни, с над 40 стави, които променят формата им при полет.

Крилата на Бат Бот са опростена версия на оригинала - само с девет стави, обясниха създателите му от университета на Илинойс в Урбана-Кемпейн. Въпреки това те могат да се движат в много посоки.

Ставите са направени от карбонови фибри със свръхтънка силиконова мембрана, която имитира еластичната кожа на прилепите. Тази мембрана дава възможност за промяна на формата при запазване на опъната повърхност. Това е уникална способност за прилепите.

Бат Бот тежи само 93 гр. Той се контролира с малки двигатели в гръбнака. Има и сензори, които измерват ъгъла на ставите, за да може положението на крилото да се променя в движение.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 08:54  06.02.17
  Кога ли ще полети и човек по този начин!?

  Коментиран от #2

 • пилота
  Отговор
  2 10:10  08.02.17

  До коментар #1 от "гост":

  когато човек стане 93 грама и той ще полети така ...

Напиши коментар:


Публикувай