Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 00:04 3 045 11

Може ли човешкият мозък да бъде хакнат?

  • хакнат-
  • мозък-
  • човешки мозък-
  • неврони-
  • виртуална реалност
Може ли човешкият мозък да бъде хакнат? - 1
Снимка: shutterstock

Всички сме запознати с концепцията за „хакването“. Затова се стремим да защитаваме компютрите и смартфоните си от злонамерена външна намеса, която цели да открадне информация, да вкара вирус и т.н. Хакерите представляват заплаха за всеки – от тийнейджъри – ползватели на смартфони до компютрите с базите данни на правителствени организации. Заплахата е известна и много от нас знаят какво да правят, за да се предпазят. С размиването на границата между науката и научната фантастика обаче, дори хакването получава футуристичен ъпгрейд. На конференцията Enigma Security изследователят и лектор от Университета Вашингтон Тамара Боначи представи технология, която може да се използва за „хакване“ на човешкия мозък, съобщи МегаВселена.

Тя създава технологията на базата на игра, наречена Flappy Whale. Докато играчите се забавляват, технологията успява тайно да извлече невронните отговори на подсъзнателни образи в играта като лога, ресторанти, автомобили и т.н. Проникването в подсъзнателните чувства и мисли при вида на ресторант за бързо хранене може засега да не изглежда като нещо, което може да нанесе голяма вреда, но технологията притежава потенциала да събере много повече интимна информация за човек като например религия, страхове, предразсъдъци, здравословно състояние и т.н. Тази технология би могла да еволюира от интересен метод за изучаване на човешките реакции към истинско оръжие.

Изследването на Боначи се фокусира върху киберсигурност и защита на личните данни, особено във връзка със свързани биомедицински устройства. Информацията, използвана в нейния експеримент за определяне на невронните отговори, е събирана от човешките електро-физични сигнали. След конференцията Енигма Боначи коментира пред Ars Technica, че „Електросигналите, произвеждани от нашето тяло може да съдържат чувствителна информация за нас самите, която ние може да не искаме да споделяме със света. На всичкото отгоре, може да се окаже, че предоставяме тази информация, без дори да си даваме сметка за това.“

Сама по себе си тази технология все още не е напълно способна на пълно „четене на мисли“, но Боначи е сигурна, че в комбинация със сет за виртуална реалност, фитнес приложения, модифицирана екипировка за мозъчен компютърен интерфейс или някаква друга комбинация от софтуер и хардуер, тя би позволила на изследователите да извличат изключително широк спектър от чувствителни електросигнали от човека.

С подобряване на биомедицинските технологии и методи за „сближаване с електрониката“, експериментът на Боначи става все по релевантен. И ако засега няма причина за паника, то в много близко бъдеще има съвсем реална възможност за „четене“ на мозъците ни без наше знание, което пък повдига един куп етични въпроси и тревоги, свързани с наличната вече технология. Някой ден (скоро) ще трябва да мислим за електросигналите, които произвеждаме биологично, като за данни, които могат да бъдат откраднати, манипулирани или използвани в наша вреда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    2 19 Отговор
    нИТО БМВ-то ми мижете да хакнете , нито мозъкът ми . От мозъкът ми може да почерпите информация за света . Но това е ако аз искам да ви я споделя . БМВ M3 (F80) 3.0 (450 Hp) Competition Package DCT Как се хаква ? Научете се да си купувате расови коли които никой не може да открадне . Наемате си 3ма шофьори както аз съм направил и при колата винаги има човек .

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Kvo?

    9 0 Отговор
    Kvo kaza kvo?
  • 3 некойси

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Абе човек, ти май сериозно си загазил. Дано да няма много такива като теб.
  • 4 сандокан със двата ножа

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Не осъзнаваш ли че вече си толкова хакнат че така ще си останеш и до края ако не вземеш мерки !!!Преинсталирай се по някакъв начин ако можеш че иначе - лошо !!!
  • 5 ндндн

    10 0 Отговор
    Баце бегай с това изпърдяно БМВ - аз имам един хамър, няколко бентлита и едно ламбо - подарък от Ламбо след премиерата на всеки километър! Освен това имам по 100 души шофьори и 1000 души охрана!
  • 6 Тукашен

    5 1 Отговор
    Защо имам чувството, че повече и повече българи започват да харесват BMW и си мислят, че няма по-добра марка от нея?
  • 7 Morgoth

    4 0 Отговор
    Всяко устройство което име входно-изходна периферия може да бъде хакнато, ако има дори най-малък пропуск в защитата. Но за целта е необходимо много добро познаване на вътрешната структура и логика на устройството, а в момента познанията ни за човешкия мозък са меко казано скромни - все едно средновековен селянин да хакне компютър.
    Ще дойде обаче време когато ще се появи интерфейс (евентуално имплант), който ще може да свърже мозък с компютър. Евентуално това ще дойде първо от изследванията за създаване на изкуствени очи. Тогава доста бързо ще се сдобием с информация за начина на работа на мозъка и ще почнем да се бъркаме в нея.
  • 8 Jack Bauer

    6 1 Отговор
    Ехеее открихте топлата вода. "Църквата" например още преди повече от 2000 години е "хакнала" човешкия мозък, а вие сега се усетихте. И днес доста подобни "структури" хакват човешките мозъци всеки ден.
  • 9 Kcaniba

    1 3 Отговор
    Може разбира се , нашите русофили всички са с хакнати мозъци. Внимавайте братя, руските хакери не спят !
  • 10 Грую

    2 0 Отговор
    Може...с един винкел отзаде.
  • 11 777

    2 1 Отговор
    БМВ- след 2000 г разполага с най съвременната система за мешане на вода с масло, електрониката гори като коледна украса, клипсите на броните се чупят като бъркалки за кафе, прекрасен автомобил за хора с пари за харчене и време за висене по сервизи, а в сервизите едни квалитетни майстори как да не се прежалиш в името на Гъзарията. /Е65 735/